ЛічильникСпостерігачі Донецької обласної організації «Комітет виборців України», що діє в межах всеукраїнської кампанії спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА, протягом дня голосування, 28 жовтня, проводили паралельний підрахунок явки виборців. За допомогою спеціального механічного пристрою два спостерігача протягом дня голосування фіксували кожного виборця, який опускав бюлетені до скриньки. Методологія дослідження базується на співставленні результатів спостерігачів та офіційних даних дільничних виборчих комісій. Дослідження не є заявою про здійснення фальсифікацій, а лише формою громадського контролю за діяльністю виборчих комісій.

На сайті http://cvu.dn.ua/ відбуватиметься постійне оновлення інформації про результати співставлення даних спостерігачів та дільничних виборчих комісій.

Сьогодні увазі широкої громадськості пропонуються дані по виборчій дільниці №141601 одномандатного виборчого округу №41.

Виборча дільниця №141601, ОВО №41

Кількість виборців, які опустили бюлетені до виборчих скриньок(за даними паралельного підрахунку голосів виборців, який здійснювали спостерігачі КВУ та ОПОРИ)

Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в приміщенні дільниці (за даними протоколу підрахунку голосів у одномандатному виборчому окрузі)

Різниця між даними спостерігачів та офіційними даними ДВК

998 (47,9% від загальної кількості виборців)

1543 (74% від загальної кількості виборців)

545 голосів виборців

Таким чином, розходження між даними спостерігачів та офіційними даними ЦВК складає 545 голосів виборців. Офіційні спостерігачі повідомляють, що після відкриття урн у приміщенні дільниці зникло світло (орієнтовно о 20 год. 40 хв.).  Виборча дільниця не була забезпечена світлом протягом приблизно 5 хвилин.

Довідково:
За  попередніми даними ЦВК, явка виборців в ОВО №41 склала 76,87%, ОВО №42 — 59,89%, ОВО №43 — 53,73%, ОВО №44 — 72, 64 %, ОВО №45 — 69,39%.
 
За коментарями звертайтесь:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України», що діє в межах всеукраїнської кампанії спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області
+380662701713
Довідково:
Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.