Кандидат від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Ігор Гузь заявляє, що у виборчому окрузі №21, де він балотується (центр у м. Ковель), хочуть сфальсифікувати результати виборів на користь його опонента само висуванця Степана Івахіва

Про це ОПОРУ повідомила прес-служба кандидата.

За даними Центральної виборчої комісії, станом на 14:45 Гузь набирає 37,08%, а кандидат-самовисуванець Степан Івахів - 34,72% голосів виборців. У зв’язку із цим окружна виборча комісія намагається фальсифікувати результати волевиявлення на користь Івахіва.

Так, усі протоколи дільничних комісій, згідно яких Ігор Гузь перемагає з великим відривом ОВК повертає на уточнення. Після цього тут, під стінами окружної комісії, в автомобілях, або просто на вулиці, члени ДВК, які представляють провладні партії, переписують протоколи і повторно подають їх на розгляд.

Спостерігачі кандидата зафіксували факти, коли комісії привозили із собою непідписані протоколи, неопломбовані ящики із бюлетенями або навіть розірвані ящики із зірваними пломбами, що свідчить про ймовірну заміну бюлетенів.

Протокол

Дивним для кандидата Гузя виглядає те, що ОВК дуже повільно приймає протоколи дільничних виборчих комісій. Так, станом на 14:45 29 жовтня опрацьовано лише 40,16% протоколів, в той час як по більшості округів України та Волині в середньому вже опрацьовано майже 2/3 протоколів.

Крім того на кількох десятках дільниць у виборчому окрузі №21 спостерігачі від ВО «Батьківщина» та кандидата Ігоря Гузя зафіксували масові порушення законодавства, які суттєво впливають на результати голосування. Як повідомляють спостерігачі під час підрахунку голосів були факти перекладання бюлетенів, відданих за Гузя, до бюлетенів Івахіва. Крім того, на кількох дільницях були відсутні таблички із прізвищами кандидатів навпроти стопок із бюлетенями, тому, можливо, більша їх кількість була зарахована Івахіву, хоча належала Гузю. Також траплялися факти оголошення результатів голосування ще без перерахунку бюлетенів, лише на основі даних про явку виборців. Був зафіксований факт, коли перед підрахунком голосів із стопки бюлетенів, відданих за Ігоря Гузя, зникала велика кількість бюлетенів, - повідомляють про порушення у прес-службі кандидата.

«Зараз ми подаємо скарги в Окружну виборчу комісію із вимогою перерахувати голоси на тих дільницях, де трапилися грубі порушення виборчого законодавства. Якщо ОВК відхилить нашу скаргу, ми будемо звертатися до суду!» - заявив Ігор Гузь.

Наразі у Ковель вже виїхали юристи центрального штабу партії ВО «Батьківшина» та народний депутат України Андрій Парубій для недопущення фальсифікацій.

Марія Доманська, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.