«День тиші» на Хмельниччині відзначився агітацією, псуванням бюлетенів та годинами німування для телеканалу

284 бюлетені для голосування за кандидатів у загальнонаціональному багатомандатному окрузі зіпсовано на виборчій дільниці в селі Літки. Навпроти Партії пенсіонерів України у них поставлено штамп «вибув». Як пояснив голова виборчої комісії одномандатного округу №191 Сергій Кучерук, помилки припустилася голова дільничної комісії. Вона переплутала багатомандатний округ з одномандатним: кандидат від Партії пенсіонерів Роман Козак знявся з реєстрації 16 жовтня. «Ми дали телеграму до ЦВК зі свідченням голови та членів дільничної комісії”, – сказав він.

Тим часом, кандидат у депутати Верховної Ради Олександр Симчишин (№52 у виборчому списку ВО «Свобода») повідомив, що помітку «вибув» навпроти ВО «Свобода» поставлено у бюлетенях на виборчій дільниці у селі Остапківці (ДВК №680233) Городоцького району в окрузі №192. У селі приблизно 260 виборців. Голова ОВК №192 Людмила Горбачевська псування бюлетенів вважає ненавмисним: «Помилку допустила голова дільничної комісії, переплутавши назву «Свободи» із «Собором», який справді знявся з виборів». Зіпсовані бюлетені передані до ЦВК.

"Крім того, вказівки проставляти штампи навпроти партійного списку ВО «Свобода» намагалася поширити по дільничних комісіях член окружної виборчої комісії №193 від фракції Партії регіонів, - зазначив Олександр Симчишин. – Проте, псуванню бюлетенів на дільницях округу з центром у Кам’янці-Подільському вчасно запобігли.

Незручності у роботі спіткали хмельницький телевізійний «33 канал». Приблизно о 16-й годині його приміщення на вулиці Курчатова, 13 виявилося знеструмленим. «Сьогодні вранці після виходу спеціального репортажу про неправомірні дії одного з кандидатів у народні депутати на нас почався сильний тиск: відключили електроенергію, Інтернет», - заявила генеральний директор телекомпанії Олена Філатова. Журналісти «33 каналу», підконтрольного голові Хмельницької райдержадміністрації Вікторові Коліщаку, називають це тиском і пов’язують його з критичними матеріалами про кандидата у народні депутати по виборчому округу №188 Сергія Лабазюка (самовисування, член Народної партії). Попри законодавчу заборону агітації 27 жовтня, в тому числі й публічної оцінки діяльності партій чи кандидатів у депутати (частина 23 статті 74 Закону про «Вибори народних депутатів України»), ще вранці у суботу на «33 каналі» вийшов в ефір сюжет із критикою кандидата.

Напередодні Сергій Лабазюк разом із кандидатом у народні депутати Олегом Лукашуком по одномандатному округу №187 (ВО «Батьківщина») скликали прес-конференцію.

Хмельницький

На ній звинуватили Віктора Коліщака у виготовленні продукції з компрометуючою інформацією. З цього приводу наклад листівок без зазначених даних про відповідального за випуск було вилучено з поліграфічного підприємства. Інцидент бачили й журналісти. Про нього з точки зору своїх засновників і повідомив «33 канал» під час «дня тиші».

Попри те, що спеціальні тумби для листівок демонтовані завчасно, з вулиць зникла не вся агітаційна продукція.

Хмельницький

На тумбах для оголошень з’явилися свіжі листівки, які закликали голосувати за «Батьківщину». За цю ж політичну силу закликали голосувати банери на приватних балконах громадян.

Хмельницький

За коментарями звертатись:
Наталія Шмурікова,
координатор кампанії громадського спостереження за парламентськими виборами у Хмельницькій області
063 647 76 45