Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА відвідав дільницю №590300, що знаходиться в навчально-виховному комплексі села Бишкінь Лебединського району ввечері 27 жовтня. Рішення приїхати на дільницю було прийняте після отримання анонімної інформації про те, що начебто люди бачили вдома у одного з членів ДВК виборчі бюлетені.

На дільниці була лише жінка, яка представилася заступницею голови комісії.

Жінка розповіла, що комісія працює нормально, єдине, що в приміщенні холодно і обіцяють опалення увімкнути лише в день голосування. Вона показала спостерігачу приміщення для голосування, де вже встановлені камери, столи, кабінки та урни для голосування, а також приміщення, де відбуваються засідання комісії та стоїть сейф із бюлетенями.

Під час розмови спостерігач задав питання «коли надійшли бюлетені?», а у відповідь почув сміх. Далі відбулася така розмова (орфографія збережена):

ОПОРА: Це запитання таке смішне?

ДВК: Ви записуєте розмову?

ОПОРА: Ні. Давайте я вимкну телефон.

ДВК: Получили бюлетені в четвер. А бумаги то оформлені двадцять шостим. Це видно окружна, щоб себе перестраховать.

Також вона запевнила, що бюлетені увесь час зберігалися в сейфі, при підрахунку їх кількість зійшлася й вона не вважає цей факт протиправним. Але, з іншого боку, ця інформація насторожує, враховуючи анонімне повідомлення про те, що 25 жовтня в одного з членів комісії бачили вдома бюлетені. На час, коли спостерігач був на дільниці, в приміщенні знаходився опечатаний сейф і заступниця голови ДВК запевнила, що бюлетені зберігаються в сейфі.

Цікаво, що спостерігач того дня відвідав ще три дільниці в Лебединському районі й скрізь бюлетені з ОВК отримали 25 жовтня.

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.