В Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) агітатори розповсюджували листівки, на яких під фотографією Віталія Кличка та символікою партії "УДАР"  опубліковано звернення віддати свій голос за кандидата-самовисуванця Павла Чучку, якого ніби-то підтримує партія УДАР

Як повідомляє прес-служба закарпатської обласної організації партії, ці агітаційні матеріали надруковані без вихідних даних, вони впродовж дня розповсюджувались по поштових скриньках ужгородських багатоповерхівок і на людних площах міста.

Провокація

Ужгород

Щоб зупинити правопорушення, представники "УДАРу" викликали правоохоронців, які і затримали двох студенток.

За фактом події представники міліції склали протокол і вилучили кілька тисяч екземплярів листівок, які ще не було розповсюджено.

Кандидат-мажоритарник по «ужгородському» округу від партії "УДАР" Ростислав Буланов заявив, що подаватиме позов до суду, адже ці агітаційні матеріали, на його думку, вводять в оману виборців та можуть суттєво відзначитись на результатах голосування.

У штабі "УДАРу" стверджують, що до технології розповсюдження листівок причетний депутат Ужгородської міської ради Віктор Щадей.

Як констатували спостерігачі ОПОРИ, у розповсюдженій листівці не говориться, що саме партія "УДАР" закликає підтримати "УДАР" – текст написаний від імені Закарпатського обласного руху прихильників партії "УДАР" Віталія Кличка.

Про розповсюдження «фальшивих» листівок заявили і у Закарпатському регіональному штабі «Батьківщини».  Мова йде про листівки, на яких надруковано звернення Юлії Тимошенко на підтримку кандидата Павла Чучки. За словами керівника виборчого штабу Закарпатської Об’єднаної опозиції ВО “Батьківщина” Валерія Лунченка, ці листівки є нічим іншим як провокацією.

Як уже повідомляла ОПОРА, раніше борди із зображенням логотипів опозиційних партій в Ужгороді розмістив і кандидат-самовисуванець Сергій Ратушняк.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.