Почалося все з того, що 23 жовтня член комісії Олександр Єрошенко звернув увагу колег на можливе перевищення ліміту присутності спостерігачів від ВО «Батьківщина» (пізніше штаб опозиції заявив, що перевищення не було) і попросив голову зробити перерахунок присутніх (за законом на засіданні окружної комісії одночасно не можуть перебувати більше 1 спостерігача від одного суб'єкта виборчого процесу).

Засідання ОВК 141

Ця пропозиція явно не сподобалося довіреній особі Олександра Дубового Павлу Бойченку, який є депутатом Одеської обласної ради. Він в досить різкій формі звернув увагу присутніх, що засідання було перерване і зажадав його продовжити не перераховуючи всіх присутніх.

Тут слід дещо відступити від хронології подій і зазначити, що агресивність опозиціонерів багато в чому пояснювалась неналежною організацією діловодства в комісії – ні спостерігачі, ні члени комісії ніяк не могли отримати копії постанов комісії. Крім того, цікавились суб’єкти виборчого процесу і тим, чому деякі виборчі комісії були створені в мінімальному складі (18 ч.), а не в максимальному (24 ч.), однак ніхто не міг пояснити чому так вийшло. Доходило навіть до смішного - на засіданні комісії оголошувався склад комісії з 18 членів комісії, а в опублікованій комісією інформації в друкованих ЗМІ їх виявилося 20... Однак повернемося до подій в окружній комісії.

В ході суперечок члени комісії від опозиції підняли питання про включення до порядку денного питань, які стосуються введення додаткових людей в склад дільничних комісій у Кілійському районі Одеської області, а також акцентували увагу всіх присутніх на те, що представники опозиції не можуть отримати копії протоколів засідання комісії.

Член комісії

В результаті зав'язалася перепалка, в ході якої до присутніх звернувся і сам народний депутат Олександр Дубовий, який, з одного боку, почав вимагати від комісії дотримуватися закону, а з іншого - голослівно звинувачувати керівний складу комісії і особисто Олександра Єрошенка в корупційних діяннях (хоча в цій комісії був повністю замінений керівний склад і це було перше засідання для новопризначених керівників).

Суперечка

Голова ОВК Юрій Авербах щоб не продовжувати конфлікт закрив засідання, оскільки, за його словами, працювати в таких умовах неможливо. Далі конфлікт перемістився в інше приміщення окружної комісії, де на підвищених тонах йшла розмова між Олександром Єрошенком та представниками штабу Олександра Дубового.

В цей час голова окружної виборчої комісії та Олександр Дубовий розмовляли осторонь. Через загальний галас дослівно їх розмови не було чутно, але по жестам та виразами облич було зрозуміло, що розмова дуже напружена.

rozmova_Dubovogo_i_Averbaha

Після цієї розмови голова ОВК Юрій Авербах заявив, що нардеп погрожував йому фізичною розправою і що він побоюється за своє здоров'я та життя, а тому викликав міліцію.

В кінці спору прибула міліція і почала розслідувати чи були факти погроз.

Однак це був лише перший етап конфлікту – далі все стало набагато серйозніше і небезпечніше.

Наступного дня Юрій Авербах приїхав на засідання з 6 людьми в цивільному і уніформі, один з яких був озброєний вогнепальною зброєю. На запитання кореспондента «Бессарабія-Інформ» хто вони і що тут роблять, голова ОВК відповів: «Це мої люди, і я їх особисто найняв для своєї охорони».

Близько 18:30 члени ОВК та уповноважені особи від опозиції в приміщенні комісії запросили у комісії протоколи засідань, які стосуються результатів жеребкування, особового складу дільничних комісій та інше. Після довгих суперечок і переговорів сторони домовились, щоб документи були надані на наступний ранок.

Однак зранку 26 жовтня відбулась нова фаза конфлікту.

О 7:45 члени ОВК та депутат Одеської облради, який є довіреною особою кандидата в народні депутати Олександра Дубового, Павло Бойченко не змогли потрапити до приміщення окружної комісії, оскільки вхід був заблокований невідомими особами.

 http://nodessa.com/rus/video/1490/

Опозиціонери мали побоювання, що в цей час відбувалась фальсифікація документів, а тому спробували все ж потрапити у приміщення, де знаходиться окружна комісія. Однак невідомі (ймовірно, особиста охорона голови ОВК) побили їх і вивели з приміщення.

Після цього до будівлі окружної прибув сам Олександр Дубовий і членам комісії разом з іншими суб’єктами виборчого процесу таки вдалося пройти в приміщення. Однак, там їм були не раді і «відбулася штовханина».

Після цього голова окружної комісії Юрій Авербах заявив, що після того як нардеп Олександр Дубовий увійшов до будівлі, де розміщується комісія, він кілька разів ударив його в груди, а потім почав трясти і душити.

«Після цього я втратив свідомість. Зараз я перебуваю в лікарні, де проходу судово-медичну експертизу. У мене пошкодження в шийному відділі хребта. І це вже другий інцидент з Олександром Дубовим. Раніше він погрожував мені фізичною розправою», - заявив журналістам Юрій Авербах.

Потерпілий вже направив заяви про інцидент в міліцію та прокуратуру.

У відділі зв'язків з громадськістю Головного управління МВС України в Одеській області підтвердили, факт якогось інциденту в Татарбунарському районі Одеської області, де розташовується окружна комісія, але подробиць поки що не мають.

"Зараз на місці розбирається Татарбунарський райвідділ", - повідомив начальник відділу Володимир Шаблієнко.

На жаль, коментар Олександра Дубового щодо події поки нікому з журналістів отримати не вдалося. Однак якщо в окрузі такі ситуації виникають ще до дня виборів, то що ж буде у день виборів?

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.