В одну зі схем мобілізації виборців на користь певного кандидата в день голосування потрапило кілька сотень людей у Хмельницькому. Мимоволі нею охоплений і спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, до якого пристала з пропозицією стати десятником («старшим підїзду») активістка з виборчого штабу кандидата у народні депутати Віктора Коліщака (партія «Єдиний центр») – самовисуванця в одномандатному виборчому окрузі № 188 з центром у Хмельницькому.

Суть схеми у тому, щоб у день голосування «старший під’їзду» до 11:00 привів на дільницю не менше десяти виборців. Разом з авансом «завербованому» громадянину видають агітаційні матеріали, аби він поширив їх серед людей, яких має залучити до голосування. При тому ні від цих людей, ні від самого десятника не вимагають підтвердження того, що вони проголосували за того кандидата, який фінансує схему.

- Ви є прихильником Віктора Коліщака? – запитала нашого спостерігача у дворі житлової багатоповерхівки жінка-агітаторка. Далі вона запропонувала привести у день голосування на дільницю до умовленого часу не менше десяти жителів із під’їзду.

Опорівець зацікавився пропозицією з принципових міркувань, і назвав агітаторці номер свого мобільного. Через кілька днів йому зателефонували і запросили до актової зали Хмельницького інституту МАУП. Як виявилося, там відбувалася зустріч із кандидатом Віктором Коліщаком. Після зустрічі агітатори перевірили своїх «старших під’їздів» і роздали їм конверти із грішми. Наступного дня роздали й агітаційну продукцію за кандидата у депутати Верховної Ради України.

- Мабуть, плата за залучення людей у п’ятиповерхівках і в дев’ятиповерхівках відрізняється, бо відповідно були позначені конверти, - розповів наш спостерігач. – А розрахунок, очевидно, робиться на те, що десятники залучать в основному тих людей, які не визначилися, за кого віддати свій голос або взагалі не збиралися голосувати. На них і справляє вплив газета чи листівка із рук сусіда.

Судячи із кількості десятників, виборчий штаб Віктора Коліщака сподівається залучити в день виборів тисячі прихильників у Хмельницькому. Ідеться про дільниці у «спальному» мікрорайоні Озерна, мікрорайонах Заріччя та Виставка, густо забудованих багатоповерховими житловими будинками.