Парламентські вибори на Волині проходять із грубими порушеннями виборчого законодавства. Кандидати порушують правила агітації, підкупляють виборців, та використовують університет, як інструмент агітації.

Близько сімдесяти випадків порушень виборчого законодавства зафіксовано спостерігачами ОПОРИ за увесь період ведення передвиборчої кампанії суб’єктами виборчого процесу. Про це у п’ятницю, 26 жовтня, повідомив  координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

Широкого застосування набрали факти чорного піару, підкуп виборців та нечесної агітації. Зокрема, Михайло Шелеп навів нові факти порушень, про які ОПОРА не повідомляла раніше.

Закцентував увагу Шелеп на використанні Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки як інструменту агітації кандидатом-самовисуванцем Ігорем Палицею Зокрема, ОПОРІ стало відомо, що агітація в університеті проводиться системно. ОПОРІ стало відомо, що була чітка централізована вказівка, розмістити агітаційну продукцію Палиці на кожному факультеті університету. Мені стало відомо також, що усіх деканів факультету змусили написати заяви на спостерігачів від одного кандидата», - повідомив Михайло Шелеп. Він розповів і про факт прямої агітації студентів за цього кандидата. Зокрема, спостерігачам ОПОРИ стало відомо, що усередині вересня заступниця декана факультету романо-германської філології Тетяна Лісінська збирала студентів факультету різних курсів, що живуть у гуртожитку для агітації їх за Ігоря Палицю. Пані Лісінська обурилась, що прийшло так мало студентів, а потім почала агітувати за Ігоря Палицю, мовляв він багато робить для університету (ремонтує лабораторний корпус, гуртожиток, дає стипендії для студентів) та міста.

Згадав Михайло Шелеп про те, що партнерська організація ОПОРИ ВОМГО «Асоціація Молодих Реформаторів» подала звернення до університету щодо надання організації приміщення для приймальні, так як це університет зробив для молодіжного крила Партії регіонів «Молоді регіони».

Волинь

Волинь

Волинь

Волинь

Університет повідомив, що таке приміщення надається з дозволу МОН молоді, спорту України та Волинської обласної ради.

Волинь

Проте цікаво те, щоб надати «Молодим регіонам» приміщення в оренду був оголошений конкурс, інформація про який була опублікована на офіційному веб-сайті університету та чомусь у партійній газеті «Волинь-регіон».

Волинь

Звертався Михайло Шелеп і до керівництва університету з проханням провести навчальну лекцію для студентів Інституту філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки на тему «Виборчі права студентів та способи громадської активності під час виборів 2012». Останній у запиті відмовив, посилаючись на те, що звернень від студентів на проведення такої лекції не було.

Волинь

Продемонстрував Михайло Шелеп і аудіозаписи (завантажити їх можна тут):

http://dl.dropbox.com/u/12407433/%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8.wma

http://dl.dropbox.com/u/12407433/%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%201.wma

http://dl.dropbox.com/u/12407433/%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%202.wma

 з навчань членів ДВК Партією регіонів у місті Турійську. Про такі ж випадки ОПОРА писала раніше.

Аудіозаписи доводять те, що регіонали вчили своїх членів ДВК фальсифікувати результати виборів. Зокрема, на першому записі юрист партії Олег Володимирович розповідає членам ДВК як «правильно» рахувати бюлетені. «Наступне – це встановлення волевиявлення громадян. Берете виборчий бюлетень. Дивитесь - № 20  – поклали в стопочку, де пише «Партія регіонів». Другий бюлетень - № 20 – знов поклали в стопочку. Третій - № 20 – знов поклали в стопочку. Четвертий - № 19, поклали в стопочку № 20. Можете фізично  помилитися? В суботу ви працюєте? Працюєте. В неділю в 6 ранку на ногах? На ногах. Фізично помилитись можете? Можете. Це технічна помилка. Ніхто ніякої відповідальності не несе», - каже регіоналівський юрист. [Запис № 2.Тайм-код: 10.44]

«Але закон можна трактувати по-різному. Ну, як кажуть: закон як дишло, куди повернуть там і вийшло», - ділиться з присутніми на навчаннях Андрій Мельник, заступник голови Волинської обласної організації Партії регіонів з організаційної роботи. [Запис № 3 - Тайм код: 8.13]

Окремо Михайло Шелеп розповів про роботу спостерігачів у день виборів та методологію підрахунку голосів Громадянською мережею ОПОРА.

На виборах до Верховної Ради 2012 року Громадянською мережею ОПОРА буде застосована повномасштабна система моніторингу результатів виборів – швидкий статистичний підрахунок голосів (ШСПГ) або quick count.

Методика ШСПГ передбачає стаціонарне спостереження за процесом голосування та підрахунком голосів на виборчих дільницях, вибраних шляхом випадкової статистичної вибірки. Вона дозволяє з мінімальною статистичною похибкою оцінити якість виборчого процесу та максимально точно спрогнозувати результати виборів. На відміну від екзит-полу, прогнозування результатів виборів здійснюється не шляхом опитування виборців, а на основі фактичних офіційних результатів, отриманих під час підрахунку голосів на дільницях.

ШСПГ ґрунтується на двох елементах: аналізі кількісних і якісних показників. Перший – результат обчислювальних операцій на базі нових технологій і спеціально підготовлених статистичних програм. На основі даних підготовленої вибірки обираються контрольні точки (виборчі дільниці) для залучення до ШСПГ. Дані, отримані шляхом безпосереднього моніторингу спостерігачами, заносяться до відповідних протоколів і надсилаються у формі SMS-повідомлень і на GSM-термінал у головний офіс, де обробляються завдяки спеціальному устаткуванню та програмним комплексам. Для забезпечення достовірності відомостей, які надходять до головного офісу, застосовується методика контрольного збору даних як в телефонному режимі, так і в режимі SMS-повідомлень.

Для кількісного дослідження необхідні дані з дільниць, які збирають сотні або тисячі (залежно від вибірки) спостерігачів-волонтерів. Кількісні дані дають можливість показати тенденції та динаміку явки виборців, результати самого голосування, ідентифікувати кількість і характер організаційних (відхилення від стандартних процедур проведення виборів) і маніпулятивних (спрямованих на зміну волевиявлення) порушень. Мета якісних досліджень – забезпечення ретельної оцінки важливих аспектів виборчого процесу: прозорості, рівності у дотриманні виборчого законодавства, відсутності чи наявності маніпулятивних процесів на користь однієї зі сторін та ін. Адже, якщо порушення виборчого законодавства було здійснено перед днем голосування або до підрахунку голосів, ШСПГ не зможе виявити фальсифікації, які вплинули на результати виборів. Тому дуже важливо перед проведенням ШСПГ організовувати довготерміновий моніторинг виборчого процесу.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.