Олександр Радуцький, кандидат у народні депутати України від Соціалістичної партії України в 195 окрузі, що в Черкаській області, член Соціалістичної партії України. Належить до тієї кагорти кандидатів, які працюють на Черкащині вже давно, а не з’явилися лише напередодні виборів. Останнім часом активно працює на посаді директора комунального підприємства «Дирекція парків» м. Черкаси. Тому ми вирішили з ним поспілкуватися, щоб з’ясувати його бачення цьогорічної передвиборчої ситуації в Черкаській області

Чи не жалкуєте ви на сьогодні, що взялися балотуватися до Верховної Ради?

Ні, не жалкую. Вважаю, що готовий працювати на державному рівні, створювати та реалізовувати законопроекти для підняття соціального та економічного рівня життя українців.

Якби ви зараз могли змінити 195 округ на інший, то чи зробили б це?

Ні, я не змінював би округ. Для мене він - як маленька Україна. Тут є жителі як міста, так і села. Завдяки цьому можу бачити реальну картину подій, які відбуваються сьогодні в Україні.

Чи знайшли ви у політичних партій  підтримки, про пошук якої ви заявляли у квітні цього року? Якщо - так, то хто вас зголосився підтримати?

Так, мене підтримує Партія ветеранів Афганістану.

Кого з кандидатів ви вважаєте серйозним конкурентом для себе?

Для себе я вважаю серйозними кандидатами представників політичних сил об’єднаної опозиції та «Удару». Це пов’язано з тим, що виборці не навчилися ще розмежовувати голосування по списках політичних партій та за їхніх представників по мажоритарному округу. Тобто люди переважно голосуватимуть за політичну силу, за її лідера, не звернувши увагу на те, хто представляє партію у певному окрузі.

Також  не можу не згадати кандидата у народні депутати України від влади Володимира Зубика, який нещадно використовує адмінресурс і благодійні фонди, завдяки яким ведеться роздача коштів.

Чи відчуваєте ви гостру конкуренцію з опонентами?

Не відчуваю жодної гострої конкуренції з опонентами. Я розробив свою стратегію передвиборчої кампанії та впевнено рухаюся до своєї мети.

Чи відчуваєте ви тиск зі сторони політичних конкурентів, чорний піар?Oleksandr_Radutskyy

На мене немає тиску, а тим паче чорного піару, на жаль. Чому на жаль? Тому що мені навпаки хотілося б, щоб опоненти за свої кошти зайвий раз згадали прізвище Радуцький.

Чи легко небагатій людині без підтримки олігархів сьогодні балотуватись у парламент?

Важко. Однак мені дуже цікаво брати участь саме в цій боротьбі. Мене підтримує велика кількість людей, які, я впевнений, будуть на наступних виборчих перегонах моїми прихильниками.

У своїй передвиборчій програмі ви пишете: "Даю слово, що максимально буду впливати на те, щоб влада на місцях формувалася з достойних представників громади," - як ви добиратимете цих представників громади, за яким принципом?

Громада має сама обирати таких людей. При проведенні зборів я буду прислуховуватись до думки містян, спілкуватися з представниками, яких обрала громада. Звичайно, підтримуватиму обранців від народу, оскільки їм треба буде працювати на місцях.

Із якими основними перепонами ви зіткнулись під час виборчої кампанії?

Під час виборчої кампанії найважливішою перешкодою я вважаю використання опонентами адмінресурсу. Особливо ця проблема стосується районів.

Чи зробили ви все під час виборчої кампанії, що планували?

Не все заплановане мені вдалося зробити переважно через низький рівень фінансування. Та власне й 195 округ мені нелегко було охопити, оскільки він складається із трьох районів (Драбівського, Чорнобаївського , Чигиринського), в яких люди про мене взагалі нічого не знали. І за два місяці агітації важко презентувати себе, зробити так, щоб люди повірили в мене.

Чому ви вимагаєте відставки секретаря міськради? Чи будете ви йти у вирішенні цього питання до кінця? 

Іти буду до кінця.

Вважаю, що створені комітети самоорганізації населення створені аполітичні, тому повинні працювати на поліпшення умов життя містян вільно, а не під тиском провладної політичної сили та секретаря міської ради, який є представником цієї партії. Немає жодного сенсу укладати соціальні угоди, які не мають подальшого розвитку. До речі, якщо кандидат у народні депутати Володимир Зубик не проходить до Верховної Ради, то угода втрачає будь-який зміст. Виникає запитання: навіщо створювати  такі соціальні угоди? Якби секретар міської ради дійсно вболівав за громаду міста, то цей документ, щонайменше, мав бути підписаний усіма кандидатами у народні депутати України.

На який вид агітації у своїй передвиборчій кампанії ви розраховували найбільше?

У пріоритеті моєї передвиборчої кампанії зустрічі з людьми.

Які слабкості, на вашу думку, має сучасний виборець?

Найгірше те, що сучасний виборець готовий продатися за певну суму, не думаючи про розвиток майбутнього України. Це дійсно прикро. І хоча така проблема, на мою думку, закладена в нашому менталітеті, з нею варто боротися.

Чи має 195 округ свої особливості порівняно з іншими? Які особливості роботи із виборцями цього округу?

Звичайно, має. Перш за все, у 195 окрузі є і містяни, і селяни. Дуже часто проблеми людей, які живуть у місті, мало хвилюють селян і навпаки. Тому особливості роботи з виборцями полягають у тому, щоб знайти «золоту середину» округу, не промайнути жодне болюче питання виборця, щоб надалі покращити економічне та соціальне життя округу.

Про що найчастіше вас запитували виборці під час ваших зустрічей із ними?

«Ви нам гроші привезли?»

Яким чином, на вашу думку, зможе вплинути на результати голосування роздача виборцям від інших кандидатів у 195 окрузі по 150 грн.?

Так. На жаль, вплине. Найприкріше те, що опоненти цинічно оцінили душу кожної людини. Але людей це мало хвилює.

Чого у день виборів ви остерігаєтеся найбільше?

Oleksandr_Radutskyy1

Фальсифікацій. По-перше, кінцевий підрахунок голосів, який відбудеться після закриття виборчих дільниць. По-друге, підміна кінцевого протоколу підрахунку голосів під час транспортування з ДВК в ОВК.

За умови вашого успішного обрання до Верховної Ради, за вирішення якого питання ви візьметеся у першу чергу?

У першу чергу я доб’юся внесення змін у ЗУ «Про пенсійну реформу» і поверну пенсійний вік жінкам – 55 років, чоловікам – 60.

Ходять чутки, що якщо Ви не потрапите у Верховну Раду, то будете балотуватися у мери міста Черкаси? Чи допускаєте ви такий розвиток подій?

Життя покаже.

Із яким мультфільмом ви можете порівняти передвиборчу ситуацію 2012 року?

За подіями сьогодення – це мультфільм «Мауглі». Я – Мауглі з вогняною квіткою в руках, Зубик – Шерхан, Горкун – шакал Табакі (друг Шерхана).

За коментарями звертайтеся:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.