В останній тиждень перед виборами можна говорити як про кількісне зростання фактів появи «чорного піару», так і про особливий креатив та цинізм у веденні агітації. Тиждень перед виборами позначився також викиданням компромату. Зокрема, кандидат по округу №86, самовисуванець В'ячеслав Керідсов звинуватив Анатолія Гриценка та партію «Громадянська позиція» у вимаганні хабара

Чимало фактів «чорного піару» дісталося на адресу ВО «Свобода». Серед них поява нового випуску газети, сфальшованої під «свободівську», яка, як зазначено, надрукована у друкарні «Місто-НВ» тиражем 150.000 примірників. Друкарня вже неодноразово заявляла, що немає відношення до випуску цієї псевдо-свободівської газети. У ній проводять паралелі між «Свободою» та нацистами, звинувачують Ірину Фаріон у ненависті до євреїв, а Олександр Сич начебто закликає виборців провести жорстку люстрацію, в першу чергу, серед своїх родичів. «Проголосуйте за Сича – і смерть ворогогам перестане бути тільки гаслом. Смерть і кара вийде на вулиці...» Проти кандидата від «Свободи»по 83-округу Олександра Сича  цього тижня з'явилися також листівки із зображеннням птаха, що справляє малу нужду і написом «не СИЧ у під'їзді».

Цікавим фактом агітації є плакати кандидата по округу №83 Олександра Шевченка, на яких він обіцяє знижку 80% на катання у «Буковелі», але тільки за умови, що виборці проголосують за нього. Законодавчо правила агітації не порушено, однак кандидат в народні депутати України спокушає виборців не майбутніми законотворчими ініціативами, а знижками на послуги комерційної структури, якою він сам керує.

26 жовтня спостерігачі ОПОРИ у Коломиї виявили серію гумористичних листівок проти кандидата Олеся Донія. На агітках, прикрашених вишиваними візерунками, мультиплікаційні герої висловлюють підтримку кандидату. У серії, зокрема, зафіксовано листівки «Спанч Боб за Донія», «Буратіно за Донія» та «Крокодил Гєна за Донія». Цього ж дня в Івано-Франківську роздавали газету «Народний трибунал» з інформацією проти партії «УДАР».

«Сплеск чорного піару в останні дні перед виборами пов'язаний із тим, що на антиагітацію вже дуже важко відреагувати, бо залишається мало часу. Ймовірно, що у суботу, напередодні голосування, з'явиться ще більше брудної агітаці», – зауважив координатор кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]