На офіційних сайтах партії «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Батьківщина» оприлюднено звинувачення в адресу кандидата в народні депутати України Людмили Супрун (самовисуванець, 101-й в.о.) з приводу поширення неправдивих чуток.

Як свідчить текст публікації партії «УДАР Віталія Кличка», Людмила Супрун на кожній своїй зустрічі з виборцями заявляє про співпрацю з ПП «УДАР Віталія Кличка». Автор новини стверджує, що Людмила Супрун агітує не голосувати за кандидата від «УДАРу» Олега Діденка (101-й в.о.): «Але апофеозом брудних політичних технологій є те, що закликаючи усіх голосувати за себе, тобто за Людмилу Супрун і за партію «УДАР», пані кандидат закликає не голосувати за Олега Діденка, який є висуванцем саме від «УДАРу Віталія Кличка. Пояснює свої заклики Людмила Супрун тим, що висуванець від партії Кличка сам цього хоче і що він, нібито, має наміри зняти свою кандидатуру на її користь».

Щодо публікації від ВО «Батьківщина», її зміст подібний до змісту новини від «УДАРу»: «При веденні власної агітації, зокрема, у селах Голованівського району, пані Супрун Л.П. повідомляє виборцям, що буцімто досягла домовленості про підтримку її кандидатури з партіями ВО «Батьківщина» та «УДАР Віталія Кличка», а кандидати, висунуті вказаними політичними силами готові достроково скасувати свою реєстрацію на користь пані Супрун Л.П.».

Кандидат від ПП «УДАР Віталія Кличка» Олег Діденко ситуацію коментує так: «Більшої профанації з використанням свого імені я ще не бачив. Просто не розумію, для чого таке робити. Невже в Людмили Супрун, з її досвідом в політиці немає інших засобів здобути прихильність виборця, окрім як відвертою брехнею. Мені звичайно приємно, що вона так високо оцінює потенціал нашої політичної сили та її слова на мою адресу – скоріше доказ того, що вона бачить в мені сильного суперника, якого потрібно позбутися, хай навіть таким брудним і нечесним способом».

Представник Громадянської мережі ОПОРА взяв коментар від Людмили Супрун, яка повністю заперечує поширення нею подібних заяв: «Жодного разу, про жодного зі своїх конкурентів не говорила ні слова. Ніколи, ні на одній зустрічі не заявляла подібних речей. Я не знаю навіть імен своїх конкурентів від даних політичних сил. Це легко довести – ми ведемо відеозаписи наших зустрічей з виборцями».

«Крім того, заяви подібного роду руйнують довіру виборців до опозиційних партій – вони не перспективні та шкідливі як для подібних політичних сил, так і для України в цілому», – додає Людмила Супрун.

Кандидат у народні депутати Людмила Супрун підкреслила, що йде на вибори 2012 року за підтримкою своєї політичної сили – Народно-демократичної партії, проте вважає за необхідне створення Демократичної коаліції.

Довідка

Поширення неправдивої інформації є порушенням ч.2 ст.6 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», відповідно до якої «застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється».

Детальніше на МАПІ

Надія Домаш
прес-секретар Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Патруль
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
099 44 13 777
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.