Екс-губернатор та двічі мер Запоріжжя, Почесний громадянин Запоріжжя Євген Карташов сьогодні балотується у народні депутати. Його можна назвати найбільш неординарним кандидатом, адже свого часу він перейшов від КПУ до ПР, завдяки чому став героєм багатьох газетних публікацій та ньюс-мейкером, вчинок якого жваво обговорювали в кулуарах. Про перехід під знамена правлячої партії, легітимність виборів та новий склад Верховної Ради Євген Карташов розповів у розмові з ОПОРОЮ

Нещодавно презентували цілу книгу про вас та вашу діяльність. Це передвиборчий проект чи заздалегідь запланований? А самі ви не думаєте написати книгу?

Видання книги «Портрет на фоні міста» - це не моя ідея. Книга вийшла в рамках серії «Почесні громадяни Запоріжжя». А починалось все так - до мене звернулась ініціативна група, яка видала вже не одну книгу, і переконала мене в тому, що треба написати і про мене,  тож я погодився. Книга мені одразу сподобалась, адже в ній зображена моя діяльність, такий собі звіт-доповідь про те, що я зробив за часи перебування на різних посадах. А з приводу того, щоб написати власну книгу, то мені про це давно говорять люди в моєму оточенні. Кажуть, мовляв, у вас такий досвід зустрічей з першими особами країн,  ви стільки працювали і ще не написали книгу. Але я кажу, що, як тільки піду на заслужений відпочинок, тоді й сяду творити книгу. Поки це – дуже далека перспектива.

Багато ваших прибічників говорять, що використання адмінресурсу – це передбачене порушення для провладної партії, інакше ніяк не можна. Як до цього ставитесь?

Треба розрізняти – де порушення, а де – ні. Якщо людина при владі і балотується, їй можна «повішати» будь-які порушення, в тому числі й адмінресурс, адже вона пов`язана з управлінською роботою. Я вважаю, що розуміння поняття «адмінресурс» - подвійне, адже  якщо представник влади говорить, що так має бути – це порушення, але якщо людина виконує свою роботу, то який же тут адмінресурс? Не можна людину ізолювати від того кола, в якому вона працює.

Ви пішли з КПУ, і поповнили ряди ПР відносно недавно, чому так різко змінили свою позицію?

Я ставлюсь до цього з великим розумінням. Людина не може не змінювати свої погляди на ті чи інші речі протягом життя. Зацикленість на тому, що я дотримуватимусь тільки цих поглядів і більш ніяких – неправильна. Саме життя змінює обставини. Я глибоко переконаний в тих добрих, хороших принципах морального кодексу комунізму. Якщо б ми всі виконували їх, то було б добре. Але саме життя змінює формат, повторюсь, життя. Ми жили в комуністичному суспільстві, зараз переходимо до буржуазного... І вибір є -  ви маєте  піти від цих принципів або прилаштовуватись до них. Я міг би сьогодні піти в депутати і від КПУ, і від опозиції,  але пішов від тієї партії, де хочуть працювати. Скажу,  що я докладав зусиль до створення ПР в Запоріжжі, після цього був прибічником того, що всі керівники районів та області мають бути позапартійними до тих пір, поки суспільство не буде ділитись за партійними принципами. На даному етапі це відбувається, і тому я перейшов до ПР. Я буду впроваджувати демократичні принципи і за ними працювати.

Чому ви вирішили балотуватись на парламентські вибори, а не висунути знову свою кандидатуру в мери Запоріжжя?

Ви знаєте, я поставив для себе ще одну мету – змінити саму систему роботи парламенту.   Туди мають йти нові люди з досвідом і повернути роботу в певний напрям, адже без цього парламент не зможе працювати.

Припустимо, що ви проходите до ВР,  за написання яких законопроектів візьметесь перш за все ?

По-перше, я хотів би змінити стиль, форми та методи нашого парламенту в організаційному плані, тобто висувати ті питання,  які потребує  наше суспільство.  На сьогодні це, перш за все, питання економіки.  Мене підтримали металурги Запоріжжя і назвали своїм лобістом, тому я хочу, щоб ми розробили закони про гірничо-металургійний комплекс, в яких би чітко визначали співвідносини між власником та заводом, трудовими колективами та профспілками, працедавцями. Також попрацюю над введенням диференційованої системи тарифів для заводів, адже тільки тоді вони працюватимуть на повну силу і будуть конкурентноспроможними. На сьогодні ми маємо дуже вдумливо підійти до питань зовнішньої економіки – зміцнити відносини з країнами СНД, адже наш ринок -  це поки що Схід.  А коли ми реструктуризуємо промисловість, тобто зробимо її більш мсашинобудівною, а не металургійною, тоді можемо розвивати відносини і з Заходом. Адже поки що Захід нас відштовхує, бо не  маємо що запропонувати.

Кого з кандидатів вважаєте серйозним конкурентом?

 Знаєте, я зараз мало приділяю уваги тим, хто йде, скажімо, поряд зі мною.  Але вважаю, що треба ставитись з повагою до всіх опонентів. З іншого боку, я важаю себе підготовленим кандидатом у депутати Верховної Ради, а більшість з них – ні. Я не хочу себе порівнювати ні з ким, але скажу, що маю серед всіх найбільший досвід управлінської роботи, а вони, в свою чергу,  мають якісь інші переваги. Я радий тому, що ми сьогодні не будуємо свої взаємини на чорному піарі, а деякі мої опоненти це роблять. Такі методи оцінять люди, які віддаватимуть голоси. Розумієте, що стремління партій «ущипнути» один-одного йде тільки їм у мінус.

За Партією регіонів стоїть найбільше порушень за даними спостерігачів. Як до цього ставитесь?

Я – не учасник цього процесу, адже не порушив жоден пункт закону про вибори, і тому я пишаюсь цим.

Деякі експерти кажуть, якщо лідер Опозиції сидить за ґратами, то вибори де-факто не можуть бути легітимними. А що думаєте ви з цього приводу?

Я можу вам сміливо стверджувати, що вибори будуть визнані легітимними. І всі задуми про нелегітимність неправільні. Перевибори можуть привести до дестабілізації суспільства, до того ж це невигідно Україні, тому цього не відбудеться.

DSC_0192

DSC_0117
DSC_0024
IMG_5184
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 5006577

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.