Партія регіонів у офіційній публікації «Заява Кіровоградської обласної організації Партії регіонів» звинувачує штаби Об’єднаної опозиції та кандидатів Олександра Табалова та Андрія Табалова в організації підкупу голосів виборців. Правоохоронними органами було проведено огляд Кіровоградського хлібозаводу по факту підозри у підкупі виборців.

Суть звинувачень в адресу Об’єднаної опозиції

Опублікована 21 жовтня на офіційному сайті Кіровоградської обласної організації Партії регіонів прес-службою «Заява Кіровоградської обласної організації Партії регіонів» звинувачує Об’єднану опозицію в організації підкупу виборців. Зі слів автора публікації, у обласну партійну організацію та до виборчого штабу Партії регіонів масово стали звертатись кіровоградці з обуренням в адресу представників Об’єднаної опозиції. Текст зазначає: «Навіть в Інтернеті вже з’явилося відео про те, як емісари Табалових оптом скуповують голоси, вербуючи своєрідних «десятників», якім пропонують 1950 гривень за 15 голосів на користь кандидата Андрія Табалова. Треба або роздати людям по 100 гривень за «правильну» галочку та залишити собі 450 гривень, або «порішати» якось по-своєму. Але такса одна – 1950 гривень за 15 голосів, які треба за спеціальною відомістю пред’явити хазяям». Крім того, стверджується про факт організації опозицією трьох нелегальних центрів, які працюють над реалізацією системи підкупу виборців.

На останнє автор статті стверджує про факт використання фізичної сили народним депутатом Олександром Табаловим щодо журналістів Кіровоградської обласної телерадіокомпанії Кирила Ющишена та телеоператора Івана Фомиченка, які проводили зйомки розслідування правоохоронними органами факту ймовірного підкупу виборців.

Скріншот сайту ПР

Істинність тверджень даної публікації підтверджена в телефонному режимі прес-службою Кіровоградської організації Партії регіонів.

Позиція Об’єднаної опозиції

Стосовно звинувачень Партії регіонів від імені кандидата в народні депутати Андрія Табалова надійшла зустрічна заява «Брутальна провокація проти опозиції в Кіровограді», яка пояснює характер розвитку події з іншого боку. Починається заява описом ходу огляду Кіровоградського хлібозаводу 20 жовтня 2012 року. Як зазначається у тексті, правоохоронні органи пред’явили постанову Кіровоградського суду про проведення огляду приміщення хлібозаводу про перевірку фактів підкупу виборців.

Конфлікт навколо застосування сили щодо представників ЗМІ коментується так: «Особи, які проникли на територію заводу, почали здійснювати відео зйомку приміщення та людей, які в ньому перебували. На зауваження та питання присутніх, хто вони і на якій підставі проводять зйомку, ці особи відповіли, що вони журналісти. Але пред’явити відповідні посвідчення вони не змогли».

Автор заяви ставить акцент на наявності впливу Партії регіонів у прийнятті рішення про проведення огляду приміщення хлібозаводу правоохоронцями: «Видається дивним, що рішення про огляд приміщення у місті Кіровограді було прийняте судом Кіровоградського району. Не менш дивним виглядає раптова поява на місці пригоди провладного кандидата, який виявився обізнаним стосовно подій під час цього огляду, підконтрольних журналістів, вищих чинів міліції». На користь версії про фальсифікацію звинувачень, в тексті заяви зауважується, що інформація про події з’явилась в мережі Інтернет швидше за розвиток подій.

Заява опозиції

Андрій Табалов коментує події так: «Вважаю, що події, які відбувалися 20 жовтня 2012 року проведено за чітко спланованим заздалегідь сценарієм. Напередодні захоплення приміщення у п’ятницю, 19 жовтня, на всеукраїнському телеканалі представники Партії регіонів заявили, що у Кіровоград опозиційний кандидат підкуповує виборців. А вже зранку 20 жовтня сфабриковані матеріали з’явилися у телерадіокомпанії. Мета провокації була проста – дискредитувати опозицію, її кандидатів та прихильників за тиждень до виборів народних депутатів України».

Надія Домаш
прес-секретар Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Патруль
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
099 44 13 777
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.