Помітно загострюється протистояння на політичній арені міста Чернігова між кандидатами в народні депутати по виборчому округу № 205. За п’ять днів до дня голосування найпотужніші політичні гравці змінили передвиборний окрас на «образ в стилі мілітарі». Так, 23 жовтня о 14.00 круглий стіл на тему «Чесні вибори» відбувся територіально в двох місцях одночасно. Ініціаторами ідентичних за своїм контекстом, проте різних за змістом заходів, стали відомі політичні важковаговики округу.

Нагадаємо, що 18 серпня мали відбутися дебати між провладним кандидатом, діючим міським головою Олександром Соколовим та кандидатом від політичної партії ВО «Батьківщина» Валерієм Дубілем. По факту захід був зірваний через те, що один з кандидатів не з’явився у студію вчасно.

Як повідомляють джерела, пан Дубіль запросив свого політичного опонента на теледебати у прямому ефірі місцевого телеканалу «Дитинець». Пряма трансляція мала розпочатися о 20 годин 10 хвилин. Проте пан Соколов мав необачність запізнитися на запланований захід. Врешті, Валерій Дубіль виступив зі своїм передвиборним «монологом» у присутності ведучого та двох операторів. По закінченню згаданого виступу, в студії з’явився Олександр Соколов, який також виступив в одиночку.

На думку Олексія Маслова, головного редактора інформаційного відділу телебачення Чернігівської державної телерадіокомпанії, а також ведучого дебатів, у цьому випадку було порушено право громади на об’єктивну, повну, достовірну інформацію, а також рівність кандидатів і їх доступу до засобів масової інформації, позаяк глядачі анонсовано розраховували почути живий діалог між кандидатами.

Давати оціночні судження ситуації, що склалася, представники мережі ОПОРА не в змозі. Проте можна констатувати факт, що протиборство в контексті зазначеної теми продовжується.

22 жовтня представник мережі ОПОРА особисто отримала запрошення на захід під назвою «За чесні вибори», що мав відбутися за ініціативи кандидата Дубіля. Проте ранок 23 жовтня «подарував» журналістській братії ще один політичній сюрприз. Так, було анонсовано, що о цій самій годині відбудеться круглий стіл «Чесні вибори-2012», на який було запрошено всіх кандидатів у народні депутати України по 205-му одномандатному виборчому округу.

Чернігів

Чернігів

Хочеться звернути увагу, що на останній захід сам ініціатор не з’явився. Пан Соколов делегував власне право на участь у круглому столі своїй довіреній особі Тамарі Косаткіній. Остання запропонувала створити ініціативну групу, яка б зголосилася взяти участь в дебатах іншого формату, тобто за участі не лише двох кандидатів. Більшість присутніх погодилися на таку пропозицію. Деяких з них політичні оглядачі та журналісти вже назвали технічними кандидатами Олександра Соколова. Зазначимо, ще на самому його початку молодий кандидат-комуніст зі словами «це клуб любителів одного кандидата» залишив зібрання, учасники якого перманентно апелювали або натякали на не доброчесність, в різних аспектах її прояву, пана Дубіля.

Довготерміновий спостерігач мережі також встигла відвідати майже однойменний захід Валерія Дубіля. На її питання стосовно участі кандидата у запланованих дебатах останній однозначної відповіді не дав. «Ми провели десятки круглих столів і прес-конференцій. Жодного разу наша міська влада не прийшла на ці круглі столи. Сьогоднішній наш захід був оголошений заздалегідь і заздалегідь на нього було запрошено Соколова», - відповів Валерій Дубіль.

Ольга Різенко
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.