День виборів вже не за горами, а тому особливо актуальним стає остаточне завоювання уваги і прихильності виборців. Чим принаджують виборців кандидати в народні депутати на Харківщині та хто з них найбільш відзначився у цій справі?

У 168 ВО найбільш креативно підійшов до роботи з виборцями кандидат від Комуністичної партії України, Олександр Осєтров. Він вирішив використати для агітації своє хобі. Будучи президентом Харківського технічного клубу «Самоходъ», він займається реставруванням автомобілів. Тож кандидат відвідує «свій» округ у супроводі радянського автобусу 30-х років ХХ сторіччя, ЗІС-8. Авто є копією «Фердинанда» із кінофільму «Место встречи изменить нельзя». Старий автобус обладнано сучасною аудіо-технікою і динаміками, з яких лунають радянські пісні. Зупинки на 15-20 хвилин реставроване авто робить у найбільш людних місцях округу – біля метро, ринків, гуртожитків. Сам же Олександр Осєтров у цей час поруч роздає потенційним виборцям свої агітматеріали.

Харків

Певним новаторством у агітації відзначився й інший кандидат у народні депутати у 168 ВО. У наметах Ігоря Балути, представника об’єднаної опозиції «ВО «Батьківщина»», окрім традиційних листівок і газет, роздають пусті диски з його зображенням.

Не стомлюється вдягати і перевдягати 169 ВО кандидат у народні депутати від Партії регіонів Ірина Бережна. Влітку під час робіт по відновленню Манжосового яру, які патронували, за свідченням розміщеного стенду, Харківський міський голова Геннадій Кернес та народний депутат України Ірина Бережна, робітники тут були вдягнені у білі футболки з синіми написами «Ирина Бережная» «Вместе победим!». Під осінь кандидат у народні депутати вирішила одягти студентство. Так, 4 жовтня на зустрічі кандидата із молоддю, що навчається в Національному технічному університеті «Харківському політехнічному інституті», було роздано нові футболки «від Бережної». Одна – із зображенням кандидата у народні депутати і написом «Ирина Бережная»  «Депутат нам в помощь». Інша – із каліграмою у вигляді обличчя кандидата в народні депутати.

Харків

Незвичайний підхід до своєї агітації використав кандидат від партії «Україна-Вперед!» у 170 ВО Анатолій Тарасенко. На сайті «За мой Харьков» окрім традиційної символіки партії Наталії Королевської та портрета кандидата розміщений шарж  на Анатолія Тарасенка у вигляді такого собі «супермена» зі шваброю, а також договір прибічників і Тарасенка, який необхідний для отримання посвідчення прихильника Тарасенка. Окрім цього, кандидат у народні депутати у 170 ВО при зверненні до нього представників Громадянської мережі ОПОРА з питаннями щодо інновацій у агітації  дав посилання на сайт  You Tube, де він виклав відео із піснею «Харьков мой». У відео зазначено, що Анатолій Тарасенко є автором і виконавцем музичного твору.

Не менш творчою у 170 ВО виявилась і одна з агітаторів у наметі «ВО «Батьківщина»», розташованого на перехресті проспекту 50-річчя ВЛКСМ та вул. Тракторобудівників. 2 жовтня всім охочим жінка, що взяла псевдонім Ярослава Стрілець, не лише роздавала агітаційні матеріали партії та кандидата від «ВО «Батьківщина»» у 170 ВО Лілії Авдєєвої, а й читала власні вірші. Спостерігачі ОПОРИ бути присутніми під час такої літературної агітації. Зняти себе на відео Ярослава Стрілець не дозволила, посилаючись на те, що боїться представників Партії регіонів, однак, залюбки декламувала для аудіо запису.

3 жовтня за адресою м. Харків, пр-т. Гагаріна, 38 відбулась зустріч з виборцями кандидата у народні депутати у 170 ВО, самовисуванця Василя Салигіна. Під час неї можна було отримати флешку «Салыгин Василий  на 4 Gb  із фільмом про нього. Тут же роздавали чашки із написом «Сердцем и душой к людям Василий Салыгин», диски із піснями Олега Гаврилюка «Мой друг. Василию Салыгину посвящается» та диск із відео про кандидата «Главная награда – доверие людей».

5 жовтня під час привітань педагогічного колективу Русько-Тишківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Харківської районної ради Харківської області із Днем працівника освіти, кандидат у народні депутати від Партії регіонів у 175 ВО Володимир Кацуба презентував кожному вчителю коробку печива із надписом «Низький уклін Вам, дорогий Учитель! Щиро Ваш Володимир Кацуба, кандидат у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 175».

Харків

Кандидат в народні депутати від Партії регіонів у 177 ВО Віктор Остапчук постачає виборців медикаментами та засобами першої медичної допомоги. Додатком до листівки «Остапчук Віктор Миколайович. Переможемо разом» і газети «Наш депутат – Виктор Остапчук» стали бинт, вата, активоване вугілля, лоперамід та інші медичні препарати.

Харків

У 178 ВО кандидат від «ВО «Батьківщина»» Петро Прокопенко поширює типову для політичної сили листівку кандидата. Однак, вирізняє її з-поміж багатьох таких же листівок представників «ВО «Батьківщина»» те, що вона містить напис «Вместе мы победим и наведем порядок в округе и в нашей стране!», дуже схожий на лозунг політичних опонентів – Партії регіонів – «Вместе победим!» Також у листівці вміщено шарж «Сейчас подачки раздают, а завтра шкуру с вас сдерут», який зображує поведінку кандидатів в народні депутати «до» та «після» виборів, прозоро натякаючи на представників Партії регіонів.

Харків

Сам собою напрошується висновок про те, що найбільш вигадливими стають маловідомі кандидати в народні депутати. За умови, коли очевидну перевагу у наданні можливостей зустрічей із виборцями у державних та комунальних закладах, необмежений доступ до ЗМІ отримують лише провладні кандидати, обставини змушують їх опонентів шукати інші шляхи завоювання уваги виборців. Така ситуація, в свою чергу, стає для них генератором агітаційної творчості та всебічного креативу.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.