Кандидат у народні депутати від Партії регіонів за виборчим округом № 75 Сергій Кальцев – відомий політик та управлінець. ОПОРА зустрілась з Сергієм Федоровичем у самий розпал передвиборної кампанії, коли провладних кандидатів звинувачують у використанні адмінресурсу, а їхні опозиційні опоненти заявляють про тиск та політичні переслідування. Про дотримання законодавства, тиск, ідеальну Верховну Раду та українських жінок у політиці читайте в цьому інтерв’ю.

Прізвище Кальцев відоме в місті завдяки Вам і Вашому брату Володимиру Кальцеву – найпопулярнішому  кандидату в мери, який неодноразово балотувався. Чому ваш брат пішов з політики, а ви, скажімо, навпаки – почали активну політичну діяльність?

Активну політичну діяльність я розпочав в 1998 році, коли став депутатом Запорізької обласної ради від м. Бердянськ.  В 2006 році я пройшов за списками Партії регіонів і  став депутатом Верховної Ради,  працював півтора роки, аж поки тодішній Президент України Віктор Ющенко не розпустив парламент.  Можливо, моя діяльність не була такою публічною, як зараз, хоча я намагався її висвітлювати ще в 2006 році. А вже в 2010 я вдруге став депутатом Запорізької облради. З лютого 2011 року партія закріпила мене за Заводським та Ленінським районами Запоріжжя, в яких я працював раніше. Ще в 2006 році я був відповідальним за найбільший округ в Україні, що включав 4 райони, де проживають 400 тисяч мешканців.  Проблеми цих житлових масивів мені давно відомі. Я регулярно веду прийоми громадян, проводжу зустрічі (більше 280 за час передвиборної кампанії). Всі школи, дитсадки, лікарні, комунальні установи мені знайомі. 

Говорячи про мого брата, скажу, що Володя не пішов з політики,  просто він зараз більше у бізнесі, допомагає нашим батькам, родині.

Чому ви йдете не за списком, а по мажоритарці?

Вважаю, що сильні кандидати, яким є що сказати, яких люди знають в обличчя, мають йти по мажоритарному окрузі. Є люди, які більш публічні, а є ті, хто працюють по округах, до того ж у «списочників» трохи інші цілі та задачі, бо вони працюють переважно в Києві. Але впевнений, що кожен депутат буде закріплений за окремою територією та відповідатиме за неї.

Будь-яку партію, яка знаходиться при владі, будуть звинувачувати у використанні адмінресурсу

Сьогодні провладну партію звинувачують в масовому використанні адмінресурсу та інших порушеннях. Як ви ставитесь до цього?

Будь-яку партію, яка знаходиться при владі, будуть звинувачувати у використанні адмінресурсу. Це один з напрямків роботи опозиції. Знаєте, чим, наприклад, відрізняється провладна партія від опозиційної? А тим, що перші намагаються виконати свої обіцянки перед виборцями, а інші за це їх критикують, бо мають менше можливостей виконувати свої обіцянки.

Можна припустити, що є помилки. Звісно, іноді вони справедливо критикуються опозицією, іноді – ні. Я впевнений в тому, що і опозиція не свята. Звісно, що опозиція намагається «викликати вогонь на себе» - «накрутити» собі рейтинг. Це давно відома технологія, яку використовують наші опоненти. Зауважу, що є різні опоненти – деякі поводять себе коректно, а деякі, м’яко кажучи, не зовсім.

Опозиційні кандидати неодноразово заявляли про тиск з боку влади, заборони у розміщенні зовнішньої реклами  тощо. Як гадаєте,  це надумані заяви кандидатів для піару чи в нашій країні дійсно щось негаразд з демократією в часи передвиборчої кампанії?

Кожен опозиційний кандидат, який вирішив йти до влади, має чітко розуміти свої можливості та розраховувати на той ресурс, яким він володіє. І питання стосується не просто опозиційних кандидатів, а й самовисуванців, адже у кожного з них є різні ресурси, які дозволяють їм вести передвиборчу кампанію.  Якщо казати суто про «опозиціонерів», то кожен з них має підтримку партії, яка дозволяє йому рекламуватися.

Сергій КальцевЯ своєю рекламною кампанією почав займатись ще у березні-квітні, коли ще тільки визначались кордони округів. До речі, у мене не так багато білбордів – всього 12. Більшість моїх опонентів цим питанням взагалі не займались, тому проблема в них самих. Зараз вони починають говорити, що їм забороняють вішати біллборди і проводити передвиборчу кампанію.  Але є такі опоненти, які «розмістились» без проблем. По 75 округу, де і я балотуюсь, це самовисуванець Генадій Рекалов, кандидат від Об’єднаної опозиції Олександр Старух, Микола Холодков від КПУ теж. Звичайно, я можу припустити, що є виключення з правил,  але їх дуже мало.

А те, що деякі депутати заявляють про нібито відмову їм у зустрічі з людьми – суцільна маячня. За ці два з половиною місяці я провів більше двох сотень зустрічей з мешканцями. Хто заважає їм вийти на вулицю і провести зустріч? Я зараз збираюсь їхати за однією адресою поспілкуватись з людьми і Вас запрошую!  Розумієте, тут  є інше питання – треба ж мати совість щоб прийти у той чи інший двір. А де ж та совість візьметься, якщо людина нічого не зробила? В 2011 році я запропонував головам  районів створити програми соціально-культурного розвитку районів на декілька років. Ми 9 місяців їх розробляли, а потім почали реалізовувати - ремонтувати дитсадочки, лікарні, дороги, будувати дитячі майданчики, освітлювати вулиці тощо. Коли ти приходиш критикувати, і при цьому нічого не зробив, тебе люди не сприйматимуть, а коли приходиш і звітуєш їм, що зробив, то вони приймають. Розуміють, що можна довіряти тим, хто працює.

Багато ЗМІ «приписують» вам головного конкурента по виборчому округу – нібито самовисуванця Генадія Рекалова. А Ви кого вважаєте своїм серйозним конкурентом і чому?

Рекалова я не вважаю конкурентом. У нього унікальна ніша – декілька відсотків виборців, які далі Запоріжжя нічого не бачать. Вони голосували за нього в 2010 році як за представника громадської організації.  Він ніколи не був ні опозиційним, ні провладним.  На відміну від інших кандидатів, він хоча б щось робить –  зустрічається з людьми, намагається вирішувати якісь питання.

Щодо конкурентів, то я б назвав першу трійку у рейтингу – Олександр Старух від Опозиції, Микола Холодков від КПУ та Богдан Василенко від партії «УДАР». Але назати їх серйозними конкурентами важко. Холодков –  перейшов з БЮТу до КПУ, Василенко до останнього сидів в Опозиції,  а потім опинився в «УДАРі» і зараз «пиляє» «Батьківщину» більше, ніж Партію регіонів. У них немає власних рейтингів. Їх рейтинги — це рейтинги партій, які їх висунули.

Припустимо, що Сергій Кальцев проходить до Верховної Ради. За вирішення якого наболілого питання він візьметься одразу?

Перший напрям – це проммайданчик.  Якщо в нас будуть працювати заводи, Запоріжжя буде розвиватись. А для цього треба розробити ряд законопроектів, регуляторних актів, щоб зберегти нашу індустрію. Регулярно зустрічаюсь з представниками заводів, і всі хочуть лише одного – щоб підприємства працювали.

Далі я створю єдиний закон про ветеранів. Такий наказ я отримав від наших ветеранських організацій. Я не знаю, чому комітет соціальної політики не займається цим на достатньому рівні, але закон про ветеранів має бути і ми його зробимо.

Також я продовжу працювати над проблемою відселення людей зі старих бараків. З 2007 року ми вже пересилили більше 150 сімей в нормальні будинки, і працюватимемо над цим далі.

Як вважаєте, чи змінять ці Парламентські вибори ситуацію в Україні та ставлення ЄС до нас?

Склад ВР вочевидь зміниться – прийдуть нові досвідчені мажоритарники. В кадровому плані цей склад буде більш потужним, адже слабкі не потрапляють за мажоритаркою до ВР.  Якщо при владі залишиться ПР, в чому я впевнений на 99 відсотків, то ми й надалі продовжимо вирішувати проблеми розвитку країни. Сьогодні жодна політична сила, окрім ПР, не має професійних кадрових працівників. Зауважу ще одну таку цікаву деталь – професійні управлінці приходять до нас з південно-сходу країни, бо тут є промгіганти,  тобто є можливість кар’єрного росту та здобуття досвіду.

Сьогодні ситуація з економікою набагато складніша ніж 4-5 років тому, і, незважаючи на це, приріст ВВП складає півтора відсотки. Це говорить про те, що гроші, які заробляє сьогоднішній Уряд, враховуючи кризу, йдуть в економіку, а не поза нею. Наприклад, декілька десятків мільярдів гривень, вкладених у Євро 2012, створили десятки тисяч робочих місць, на яких люди працюють і дотепер.  Є такий чудовий  американський вислів:  «Коли в Америці криза, країна починає будувати дороги». Ми почали робити  те саме – вкладати гроші в економіку, в інфраструктуру. Все це говорить про професіоналізм  сьогоднішнього Уряду.

Проведення вільних, демократичних виборів буде, безумовно, позитивним сигналом для  єропейської спільноти. І я впевнений в тому, що вибори пройдуть спокійно, нормально. Українські громадяни дуже добре знаються на політиці і мають досить інформації для аналізу, висновків та обгрунтованого вибору.

Сергій КальцевВідомо, що на ці вибори приїхало дуже багато спостерігачів з багатьох країн світу. Тільки в Запоріжжі їх декілька десятків. Як гадаєте,  це говорить про престижний статус нашої країни чи все ж таки велику ймовірність фальсифікації на виборах?

Міжнародні спостерігачі приїжджають до нас на кожні вибори, і їх сьогодні не так вже й багато – близько тисячі зареєстрованих, а це, на мою думку, замало для 45-мільйонної країни. У нас багатомільйонна країна, тому, звісно, ми викликаємо зацікавлення з боку міжнародних спостерігачів, ЄС.

В нашій області кандидати в депутати будують свою передвиборчу кампанію на благодійності, інтернет-активності, зустрічі з виборцями, а в чому «фішка» Вашої передвиборчої кампанії?

На відміну від інших кандидатів, я займався системною підготовкою до виборів. Більше того, робота депутатом облради, Верховної Ради дозволила мені вибудувати грамотно передвиборний процес. І сьогоднішня підтримка виборців в окрузі  - це результат роботи нашої команди та реальних справ за кілька останніх років.

На вибори по Запоріжжю йде багато невідомих кандидатів. Як гадаєте, треба давати дорогу перспективним та маловідомим, чи все ж таки варто довіряти досвідченим «акулам» політики?

На мою думку, сплав активної молоді, яка вже відзначилась добрими справами, і досвідчених кандидатів  - це найбільш оптимальний варіант Верховної Ради.  Роботи вистачить всім.

Чи бачите ви майбутнє українських жінок в політиці або ж все-таки перспективи за чоловіками?

Я бачу майбутнє українських жінок не просто, а з задоволенням. Якщо говорити про Запоріжжя, в нашій міській раді працює 90 депутатів, з них 28 – жінки. 19 з них обиралися від Партії регіонів: 15 мажоритарників, 4 – за списками. Це ті жінки, які реально хочуть працювати і щось робити. Дехто з них працює вже другу каденцію, отримав значний досвід. На рівні Верхоної Ради співвідношення інше. Ідеальний варіант – це 50 на 50. Зараз менше. Але цю ситацію можна виправити. Не виключаю, що й за допомогою наших запоріжанок. 

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 5006577
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.