Сьогодні, 23 жовтня, офіційний спостерігач на виборах народних депутатів України від  Громадянської мережі ОПОРА Ольга Мартиновська не була допущена  до засідання ОВК №59 (центр — м. Мар’їнка). На засіданні окружна виборча комісія приймала виборчі бюлетені для голосування від уповноваженого представника ЦВК України

Офіційний спостерігач від Громадянської мережі ОПОРА прибула до ОВК о 13:45. Голова ОВК Віра Бльосткіна (партія «Братство») заборонила офіційному спостерігачу перебувати на засіданні ОВК.  За словами голови комісії, офіційний спостерігач мав прибути не хвилиною пізніше початку засідання. Під тиском такої позиції голови окружної виборчої комісії офіційний спостерігач була змушена покинути приміщення, в якому проводилася процедура прийому виборчих бюлетенів.

У той же час,  ч.3 ст.34 Закону України «Про вибори народних депутатів України» наділяє офіційних спостерігачів від громадських організацій  правом присутності на засіданнях виборчих комісій без дозволу чи запрошення відповідної комісії. Таким чином, перешкоди з боку голови ОВК не дозволили офіційному спостерігачу здійснити незалежне спостереження за процедурами прийому виборчих бюлетенів.

За коментарями звертайтесь:
Олександр Клюжев,
Координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області, яке здійснюється ДОО ВГО «Комітет виборців України» в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА
+380958225319
 
Довідково:
Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.