Об 11 годині ранку 22 жовтня у сесійній залі Черкаської міської ради «таємно» від усіх було заплановане підписання соціальної угоди між комітетами самоорганізації населення та кандидатом-самовисуванцем у депутати у 195 окрузі, членом Партії регіонів Володимиром Зубиком. Угода мала передбачити обов'язок новообраного депутата сприяти вирішенню проблем кожного окремого мікрорайону, який входить до зазначеного округу. Свідками цього стали спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА

Дізнавшись про цю зустріч, до її підписання вирішили долучитися і двоє інших кандидатів, які балотуються у цьому ж окрузі, Олександр Чуприна (Політична партія «УДАР Віталія Кличка») і Олександр Радуцький (Соціалістична партія України). Проте  Віктор Горкун, секретар Черкаської міськради, член Партії регіонів, який організовував подію, у телефонній розмові повідомив, що ті, за словами Олександра Радуцького, не можуть взяти участь, адже вони не є членами Партії регіонів. У результаті, після того, як Олександр Чуприна і Олександр Радуцький все ж з’явилися на зустріч, Віктор Горкун та Володимир Зубик обрали нове нікому невідоме місце для підписування угоди.

Як повідомив Олександр Радуцький, відділом міськвиконкому, який відповідає за роботу із КСНами, за три дні було здійснено обдзвін комітетів самоорганізації населення трьох мікрорайонів. Останні у свою чергу повідомили, що не можуть так швидко підписати ці угоди, адже спершу необхідно провести громадські слухання. Проте їх запевнили, що цього не потрібно робити, а можна просто прийти, взяти печатки і підписатися.

Цікавим фактом є те, що голова комітету мікрорайону «Привокзальний» Надія Кусенко на час запланованої зустрічі перебувала у лікарні, тому відмовлялася з’явитися, адже погано себе почувала, проте її все одно привезли. Замість неї запропонували підписатися секретареві, проте він відмовився через відсутність зборів комітету і відповідно його рішення. Після цього був залучений член комітету, якому просто передали печатку.

"Коли запитали у голови комітету Південно-західного району, що вони там підписали, то вони сказали, що вони навіть не знають, їм просто сказали, що все буде добре. А Горкун Віктор Іванович сказав, що Зубик Володимир Володимирович і так виграє, так що їм можна не переживати, адже все буде добре, і вони сьогодні зробили дуже гарну справу", – розповідає Олександр Радуцький.

Такі дії секретаря Черкаської міськради можна розцінювати, як використання адмінресурсу на користь кандидата від влади, оскільки саме Віктор Іванович Горкун координує роботу комітетів самоорганізації населення, – про це під час прес-конференції повідомили кандидати у народні депутати Олександр Радуцький та Олександр Чуприна.

Детальніше на МАПІ

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.