Спроби офіційних спостерігачів від ОПОРИ змінити місце голосування, у зв’язку з перебуванням на іншій дільниці округу, виявилися невдалими

Те, що ЦВК обмежила виборцю змінити місце голосування, обмеживши його можливості до одного округу – пояснювали порушенням конституційних прав, але таким, що запобігатиме масовим зловживанням. Проте, на практиці виявилося, що й в межах округу не так легко змінити дільницю, а точніше – майже неможливо.

Зокрема, такі спроби зробили офіційні спостерігачі від ОПОРИ у Теребовлянському (округ №166) та Тернопільському (округ №165) районах області. Закон дозволяє виборцю звернутися щодо зміни місця голосування не пізніше, як за 5 днів до дня голосування. Втім, 22 жовтня офіційний спостерігач отримав відмову у Відділі ведення державного реєстру виборців (ВВ ДРВ) на підставі того, що він «запізнився й вчора був останній день». Формально написана заява та інформація, що заявник є спостергачем ОПОРИ зробила працівників ВВ ДРВ дещо поблажливішими, але й це не вирішило проблему, оскільки виявилося, що сервер уже заблокований ЦВК, хоча це було приблизно о 12.30. Також працівники ВВ ДРВ визнали, що заява подана вчасно, але ЦВК їх попередила, що після 14.00 сервер буде заблокований й внести зміни стане неможливим. За їх словами, уже в цей день сервер не приймав жодних змін не лише в Тернопільській області, а й по всій Україні.

Про те, що в інших районах області були подібні труднощі із змінами місця голосування свідчить приклад Тернопільського району. Тут спостерігачу прямо відмовили розглянути його звернення, оскільки таку процедуру виконують виключно  для членів Дільничих виборчих комісій.

За коментарями звертайтеся:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області,
097 548 34 08