Громадянська мережа ОПОРА оголосила про старт гарячої телефонної лінії «Захисти свій голос» 0-800-505-180, з допомогою якої виборці можуть повідомляти про порушення виборчого законодавства. Про це 19 жовтня повідомив регіональний координатор мережі у Волинській області Михайло Шелеп

З 18 жовтня розпочала свою роботу гаряча телефонна лінія «Захисти свій голос». Тепер будь-який виборець та учасник виборчого процесу на території України може повідомити за номером 0-800-505-180 про порушення виборчого законодавства. Всі дзвінки є безкоштовними.

1_poster

Факти порушень, виявлені виборцями, будуть перевірятися спостерігачами та заноситимуться на інтерактивну Мапу порушень ОПОРИ. Це - ще один механізм фіксації порушень, доступний для активних виборців.

Інформацію про гарячу лінію та сайт активісти ОПОРИ будуть поширювати за допомогою інформаційних постерів, які розклеюватимуть в місцях, призначених для реклами. Також волонтери ОПОРИ у спеціальних футболках з написом «Захисти свій голос» будуть поширювати листівки серед виборців усіх округів області.

Спеціально для журналістів та громадських активістів представники ОПОРИ підготували довідник порушень, які можуть бути під час виборів. У невеликих таблицях наведено інформацію, яка допоможе журналістам легше ідентифікувати порушення та правильно його класифікувати. Текст цього довідника можна завантажити тут.

Громадянська мережа ОПОРА, яка має досвід спостереження за виборами, вважає, що головним досягненням демократії є готовність людей захистити свій вибір, голосувати чесно і не допустити маніпуляції під час волевиявлення. ОПОРА вважає, що громадський контроль повинен максимально зосередитись на можливих спробах підкупу виборців та фальсифікації. Саме тому ОПОРА звертається до всіх з проханням бути активними, відповідальними і зробити свій посильний внесок у відстоювання демократичних виборів в Україні.

Голосуй, спостерігай, повідомляй про порушення!

Гаряча лінія «Захисти свій голос» є складовою проекту «Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців», що реалізовується Координатором проектів ОБСЄ за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку та Міністерства зовнішніх справ Норвегії.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.