За інформацією, що наразі є в розпорядженні Громадянської мережі ОПОРА, на території 207 округу виявлене порушення виборчого законодавства. Вона проявляється в порушенні основних засад виборів народних депутатів України в частині рівного і прямого виборчого права (відповідно до ст. 3, ч. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів», усі кандидати в народні депутати України мають рівні права та можливості брати участь у виборчому процесі)

Так, згідно чинного виборчого законодавства, за рахунок коштів державного бюджету забезпечується виготовлення інформаційних плакатів, які містять біографію кандидата у депутати та його передвиборчу програму.

Згідно п. 3 Порядку виготовлення інформаційних плакатів кандидатів у народні депутати України, зазначені інформаційні плакати повинні бути надруковані однаковим шрифтом щодо всіх кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатному виборчому окрузі.

Однак інформаційний плакат одного з кандидатів у народні депутати по 207 округу, а саме самовисуванця Ігоря Рибакова, надруковано значно більшим шрифтом, ніж всі інші.

Чернігівщина

Чернігівщина

Цей факт став приводом кількох звернень до суду представників іншого кандидата по даному округу – самовисуванця Валерії Матюхи. Дві позовні заяви щодо цього порушенню Чернігівський окружний адміністративний суд залишив без розгляду у зв’язку з пропущенням строків звернення до суду, апеляційне звернення також не мало успіху.

Необхідно зауважити, що, не зважаючи на відмову суду, ОВК визнала факт порушення і пояснила тим, що ОВК не зобов’язана і не має фізичної змоги контролювати якість друку. А винною особою є приватна організація, яка виготовляла вказані плакати. І саме ця організація буде друкувати новий випуск плакатів, у кількості 2 000 шт. Зі слів заступника голови ОВК та юриста, через декілька днів нові плакати будуть надруковані і розміщені на дільницях. Наразі ж у приміщеннях ДВК знаходяться інформаційні плакати, виготовлені з порушеннями виборчого законодавства.

Постанова суду

Постанова суду

Постанова суду

 

Детальніше на МАПІ

Ольга Різенко
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.