Цього кандидата в народні депутати від ПР за виборчим округом № 82 в Запорізькій області опоненти та деякі ЗМІ вважають одним із найбільших порушників виборчого законодавства в регіоні та серйозним суперником відомого кандидата «ударівця» Вадима Кривохатька, який наразі знаходиться у розшуку. Незважаючи на різноманітні інсинуації «доброзичливців», Олександр Іванович йде до перемоги. Дудка розповів ОПОРІ, чому він тільки 18 вересня пішов у відпустку з посади заступника голови ОДА,  про деяких опонентів та фальсифікації

Зараз опозиція починає перші кроки об’єднання –  ВО «Батьківщина» та партія «УДАР Віталія Кличка» вже ведуть домовленості , а як ПР буде формувати більшість у Верховній Раді?

На сьогоднішній день не досить є доцільним говорити про об’єднання. Коли я проводжу зустріч зі своїми виборцями, то завжди їм наводжу приклади інших країн, де люди, які приходять в парламент чи займають високі посади, тоді вони на другий день починають домовлятися і працювати для людей, які живуть в їхній державі. Вважаю це правильним.  Всі ці опозиційні сили є не стільки конкурентами, як опонентами, і звісно, що вони будуть казати що вони краще за провладних кандидатів. Треба домовитись так, щоб ми нарешті вирішували питання  для людей і для країни в цілому, а не перетягували канат і далі рухались в незрозумілому напрямку.

Ви довгий час поєднували посаду заступника голови Запорізької облдержадміністрації та кандидата у народні депутати, і в середині передвиборчої кампанії тільки пішли у відпустку. Чому так довго працювали на двох посадах – через велику зайнятість?021

Якщо офіційно, то пішов я у відпустку 18 вересня. Скажу, що працював я на цій посаді 11 місяців. І для мене це дуже важливо. І я скажу чому. Бо ця робота дуже відповідальна. Тому для мене всі ці дні, всі ці 11 місяців пройшли під гаслом  «понеділок – п’ятниця», а я б сказав – і  субота. Чому я не написав заяву раніше? Я навіть і не знав з якого числа писати заяву. Було дуже багато було справ, що вимагали негайного вирішення, адже окрім функціональних обов’язків за мною, як за заступником голови облдержадміністрації, закріпили ще п’ять районів, за які я повинен відповідати і спілкуватися з керівниками з різних питань. І неважливо – це АПК чи економіка, медицина чи гуманітарні питання. Весь цей час я вирішував такі наболілі для районів проблеми, як газифікація,  водозабезпечення, несподівана африканська чума, цінова ситуація та багато інших. Я ж не міг все кинути і піти! Чесно кажучи, перебуваючи зараз у відпустці, я все одно дуже багато сил віддаю, щоб урегулювати всі проблеми, що існують у регіоні. Тому, я вважаю, що в цій нелегкій ситуації я вчинив правильно, мудро, і, найголовніше – чесно!

Вас звинувачують у зловживанні адмінресурсом. Що Ви можете відповісти на це своїм опонентам?

Я не приймаю жодного звинувачення. На превеликий жаль, на сьогоднішній день деякі  журналісти готові заради грошей забути не лише про журналістські стандарти, а й про совість. Мене не звинувачують журналісти газет «МИГ», «Запорізька правда», «Запорозька Січ», «Індустріальне Запоріжжя», а звинувачують ті, які працюють тільки на фінансовий результат. Тому саме вони і пишуть різні неперевірені про мене факти, які часто витікають у суцільний бруд. Але не тільки журналісти, але й мої опоненти розповідають різні нісенітниці про мене. Так, наприклад кандидат по виборчому округу № 82, по якому балотуюсь і я, Олександр Драніков, якого я, чесно кажучи, ніколи в очі не бачив, та і не хочу бачити, таке понаписував про святкування мого 50-ти річчя, що я був шокований! Дуже часто він  говорить і про свій високий рейтинг, який, є фальшивим. Не думайте, що я нічого не помітив: на цих журналістів та на Дранікова вже підготовлений чималий матеріал про ту «роботу», яку вони проводять. Однак, я не хочу зараз якось реагувати на те, що вони говорять, і витрачати свій цінний час. Тому я вважаю, що веду свою роботу без адмінресурсу – чесно, не покладаючи рук, до того ж у мене є дуже багато прикладів по моїй допомозі людям.

Як Ви вважаєте,  кримінальні справи проти вашого суперника від партії «УДАР Віталія Кличка»  Вадима Кривохатька є демократичними?  Він зараз у розшуку, йому є від  чого ховатись?

Чи є від чого ховатися, вирішать компетентні органи. На мою думку, переховування є прямим свідченням того, що звинувачення небезпідставні, втім людина ще не вирішила, яким чином уникнути відповідальності. Щодо демократичності... Я особисто не знайомий із матеріалами справ, що інкримінують Кривохатьку. Це питання варто адресувати прокуратурі і судовій владі. Варто зауважити, що для наших опонентів зараз гаряча пора для спекуляції – політичні переслідування, репресії тощо. Оскільки нині активно поширюється інформація через ЗМІ, що начебто переслідування окремих кандидатів зумовлене ініціативою влади. Вважаю побідні заяви і підозри наклепницькими. На скільки мені відомо, деякі кримінальні справи відкриті ще до початку передвиборних перегонів. Людині ж із прозорою репутацією та трудовою біографією не має чого боятися. А щодо кримінальних справ, то компетентні ограни до виборів чи після виборів повинні розібратися з цим і дати оцінку, а я - не суддя або прокурор, тому цього робити не можу.


009Олександр Драніков казав, що неодноразово викликав
Вас на дебати, а Ви завжди бігаєте від нього?

Ніколи і жодного разу! Він не звертався особисто до мене, він може передав через когось, але я не знаю про це. Він поговорював, що викликає мене, але куди мені бігти на ті дебати – невідомо. Враховуючи нісенітницю та бруд, що несе Драніков, це «случайна» людина,  максимум, що він зможе взяти на виборах – 5-7 відсотків голосів, а не перше місце, як він усюди пише. Взагалі вважаю, що він не бачить перспективи, а я її бачу, бо все це пройшов по кроках - я був і керівником, і головою району, тому знаю, як можна вирішувати всі проблеми. І головне в нашій ситуації - це те, що ми будемо працювати командою, і саме тому я дав згоду йти на вибори. Я готовий піти на дебати з будь-яким кандидатом,  який мене покличе,  і якщо треба, то через 15 хвилин і без підготовки.

За словами опозиційних кандидатів, їх часто не пускають на зустріч з людьми. Наприклад, нещодавно приїжджав Віталій Кличко у Вільнянськ, а там перекопали майдан, щоб Він не зустрівся з людьми. Як Ви дивитесь на це?

Мені б не хотілось розбиратися в цій ситуації. Я не готовий дати їй оцінку. Кличко тут зовсім ні до чого. Можливо, люди з його партії не змогли домовитись. Думаю, що в цій ситуації ніякого тиску не було, то просто люди не домовились. Я не тисну на опозиціонерів і не маю таких повноважень.

Іноземні спостерігачі та політологи передбачають фальсифікацію на цих виборах.  Як Ви будете протидіяти фальсифікації?

Я про фальсифікацію почув задовго до того, як почалися вибори і, на жаль, чи на щастя я чую це тільки від опозиції. Сьогодні багато чого зроблено для того, щоб тих самих порушень та фальсифікацій не було. Встановлені камери, на які Уряд виділив близько мільярда гривень, працюватимуть спостерігачі, тому ніхто не зможе так просто сфальсифікувати. Якщо фальсифікації таки трапляться, ми будемо реагувати згідно чинного законодавства.  Ті, хто буде таке чинити, мають нести покарання за це. Але я за те, щоб фальсифікацій не було, і якщо можна посилити контроль зі сторони іноземних спостерігачів і ще в два рази, то я б хотів, щоб посилили. Аби вибори відбулися демократично, чесно і прозоро.

Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 5006577

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.