На засіданні ОВК №129 15 жовтня членами комісії було прийняте рішення, у результаті якого троє суб’єктів виборчого процесу втратили свої квоти в чотирьох ДВК. І якщо для двох суб’єктів цей процес був безболісним, то третій був з цим не згоден.

Так, свої квоти голови дільничної виборчої комісії втратила кандидат у народні депутати України Лариса Хобта – голови ДВК №480324 та ДВК №480886 написали особисті заяви про відмову очолювати ці комісії та про згоду бути просто членами цих комісій. Як повідомила секретар ОВК Лідія Віштал, представник штабу Л.Хобти підтвердив згоду на таку відмову, тому головами цих ДВК стали відповідно представники партії «Зелена планета» та Ліберальної партії України, які раніше були заступниками голів цих ДВК.

Також члени ОВК №129 прийняли рішення про виключення члена комісії ДВК №480902 від КПУ – з таким проханням до ОВК звернулися самі члени ДВК у зв’язку з тим, що протягом 3 засідань цей член ДВК не з’явився жодного разу та не склав присягу. Члени ОВК вирішили задовільнити клопотання членів ДВК №480902, спорів та заперечень з цього приводу не виникло.

А ось при розгляді клопотання членів ДВК №480892, в якому вони просили виключити зі складу комісії секретаря Людмилу Ринденко (від ВО «Батьківщина»), суперечки виникли.

Справа в тому, що з самого початку роботи цієї комісії вона не була безконфліктною. В ОВК №129 надходили як скарги як самій Л.Ринденко, так і скарги голови ДВК. В ОВК №129 навіть була створена робоча група з розгляду конфлікту у цій ДВК, яка виїздила у комісію та спілкувалася з усіма учасниками конфлікту, і після цього на засіданні ОВК за тиждень до цих подій було прийняте рішення запропонувати штабу ВО «Батьківщина» замінити свого члена, але в штабі відмовились це робити. Тому на засідання 15 жовтня секретар ОВК №129 Лідія Віштал винесла питання про виключення секретаря ДВК №480892 Л.Ринденко зі складу комісії за невиконання покладених на неї обов’язків (у клопотанні членів ДВК сказано, що Л.Ринденко не вела як слід діловодство).

З цим не погоджувалися члени ОВК Ганна Іскрицька (фракція блоку «НУНС») та Дмитро Корнеєв (фракція «БЮТ»-«Батьківщина»). Вони наполягали на тому, що у ДВК для роботи Л.Ринденко створені нестерпні умови, її цькують члени комісії, а в такій ситуації будь-хто став би неадекватним. Ще один член комісії – Валерій Дербеньов (фракція КПУ) – запропонував дати штабу ще добу на заміну секретаря цієї ДВК. Але більшістю голосів (10 «за», 3 – проти, 1 утримався) було проголосовано рішення про виключення Л.Ринденко за складу ДВК. Таким чином, ВО «Батьківщина» втратила свою квоту, а їх у неї за результатами жеребкування і так дуже небагато (по 2 голови, 2 заступника і 2 секретаря у великих, середніх та маленьких дільницях).

Як прокоментував це рішення ОВК №129 керівник штабу ВО «Батьківщина» у Центральному районі м.Миколаєва Вадим Шелякін, який був присутнім на цьому засіданні, «наскільки я знаю, Л.Ринденко буде опротестовувати це рішення ОВК у суді».

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.