На сьогоднішній день на Львівщині ще не всі ДВК приступили до виконання своїх обов’язків. Основні труднощі, з якими стикнулися – постійна ротація членів комісії. Як наслідок, ДВК не можуть злагоджено розпочати роботу, а в силу своєї правової необізнаності – по-різному трактують норми законодавства. Однією з таких проблемних комісій у Львові є ДВК №462061 (вул. В. Великого, 12)

На третьому засіданні цієї ДВК, яке відбулося 9 жовтня 2012 року члени ДВК за ініціативи головуючого на засіданні заступника голови ДВК – Андрія Дідуха більшістю прийняли  рішення щоб «дозволити прийняти присягу всім, членам ДВК, які цього ще не зробили, окрім голови ДВК».  Другим пунктом порядку денного було відкликання та заміна призначеного окружною комісією голови ДВК. Це питання також підтримали 15 членів дільничної комісії.

Звісно, такі дії ДВК суперечать чинному законодавству. Так, винесення таких питань на порядок денний і їх прийняття грубо порушують Закон України «Про вибори народних депутатів України», оскільки прийняті з перевищенням своїх повноважень. Зокрема, ст. 36 Закону гарантується кожному члену комісії право, яке є водночас і обов’язком, прийняти присягу. І лише особиста відмова особи складати присягу означає відмову особи бути членом комісії.

Варто наголосити, що присутній на засіданні ДВК, член ОВК Олійник Богдан Володимирович (суб’єкт подання фракція КПУ) не заперечував проти прийняття такого рішення. Після того, як про ситуацію доповіли голові ОВК №117 Олександру Тюпалову, останній запросив до себе члена ОВК Олійника, голову, заступника та секретаря ДВК та пояснив їм допущені порушення. Як спосіб вирішення, запропонував скликати позачергове засідання ДВК на 11 жовтня 2012 року на 19:00.

На черговому засіданні ОВК 11 жовтня 2012 року рішення щодо вказаних питань ДВК №462061 було визнано неправомірними та скасовано. Також було доручено Богдану Олійнику та Тарасу Гринчишину (секретар ОВК) бути присутніми на засіданні ДВК та довести до відома членів ДВК таке рішення. На засіданні дільничної комісії виявила бажання бути присутньою Лариса Букса, член ОВК. Проте, засідання ДВК 11 жовтня 2012 року не відбулося, оскільки більше половини членів комісії були відсутні. При телефонному «опитуванні» секретарем ОВК членів відповідної дільниці щодо повідомлення про засідання, більшість говорили, що не можуть прийти, оскільки працюють. Натомість, один із членів комісії повідомив, що за годину до запланованого часу засідання йому телефонував заступник голови Дідух та запевняв, що засідання не відбудеться.

Незважаючи на це, чергове засідання ДВК №462061 таки відбулося 14 жовтня 2012 року о 15.35.  На цьому засіданні, окрім секретаря ОВК Тараса Гринчишина та члена ОВК, куратора цієї дільниці пана Олійника, були присутні ще два члени ОВК  - Олег Хоменко та Лариса Букса. На засіданні всі присутні повторно приймали присягу, оскільки при прийнятті присяги на попередніх засіданнях вони не зачитували її вголос, а лише ставили підписи під її текстом.

Окрім інших питань, які були включені до спільного порядку денного (на початок засідання було два порядки денні – запропоновані секретарем та заступником голови) було передача матеріальних цінностей від заступника голови до голови ДВК Романа Дмитришина. Проте, пан Дідух відмовився голосувати про включення цього питання до порядку денного, мотивуючи це тим, що він нічого не приймав по акту-приймання передачі від ОВК, а тому і передати йому нічого. Натомість, він просив поставити на голосування питання про висловлення недовіри голові комісії та усунення його від виконання відповідних обов’язків. Про ці питання він завжди консультувався з присутніми членами ОВК – Буксою та Хоменком, які вважають, що таке питання може бути проголосоване, оскільки не має ніде написано, що такого робити не можна. Після довготривалої дискусії та пояснення присутніх на засіданні уповноважених осіб від партій, довірених осіб від кандидатів у депутати, спостерігачів від партій та громадських організацій, питання не ставилося на голосування.

Натомість, виникла проблема з передачею ключа від сейфу та печатки. Спершу заступник говорив, що нічого не передаватиме, оскільки він не довіряє голові комісії, і взагалі, печатка комісії заходиться в нього вдома в сейфі. Варто зазначити, що члени ОВК не вважають відсутність печатки в сейфі ДВК великою проблемою,  і вважають, це «людським фактором». Пізніше, ключ таки був переданий, і досягнута домовленість про те, що печатка передаватиметься наступного дня в приміщенні ОВК у присутності її голови. Проте, які документи штампувалися печаткою до цього часу, невідомо.

Додатково:

Дідух Андрій Степанович, 1978 року народження, при створенні ДВК (станом но 22 вересня 2012 року) був у списках членів комісії від суб’єкта подання – фракція Партії регіонів. Проте, в офіційно оприлюднених списках членів ДВК (газета «Ратуша» від 2 жовтня 2012 року №38 (1602) спецвипуск) він призначений заступником голови комісії від Партії вільних демократів.

Хоменко Олег Леоідович, член ОВК (суб’єкт подання – партія «Руський блок») – Голова Залізничної районної в м. Львові організації Партії регіонів

Букса Лариса Вікторівна, член ОВК (суб’єкт подання  - ПП «Руська Єдність») – Голова  Первинної організації №38 Залізничної районної в м. Львові організації Партії регіонів

Наталія Радиш,
Довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА у ВО №117

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.