Проаналізувавши передвиборчі програми кандидатів у народні депутати України у Вінницькій області, можна зробити висновки, що більша частина програм містить згадки про проблеми зайнятості і безробіття. Цільовою групою у цій сфері є молодь. Кандидати обіцяють перше робоче місце, законодавчі гарантії працевлаштування випускників вишів тощо. При цьому кандидати набагато менше звертають увагу на проблеми з працевлаштуванням людей старшого віку, які виникають у зв’язку зі збільшенням пенсійного віку для жінок, і буквально одиниці згадують про працевлаштування жінок, зокрема й одиноких матерів

Кандидати не надто переймаються відображенням у своїх програмах того, що хвилює суспільство, і переважно пишуть те, що не зовсім відрізняє передвиборчі програми.

Загалом програмам притаманна декларативність і відсутність конкретних показників, за якими можна було б прослідкувати їхнє виконання. Теза «створення робочих місць для молоді» є непоганою, однак виникає запитання – скільки робочих місць планується створити? На скільки відсотків зросте молодіжна зайнятість? Яким чином створюватимуть ці робочі місця? За які гроші? Подібні запитання доводять, що автори передвиборчих програм поставились формально до їх написання.

У багатьох програмах є критика реформ у соціальній сфері, зокрема медичній, що є актуальною темою для Вінницької області. Менше уваги приділяється питанням освіти, хоча вони є не менш актуальні як для Вінниччини.

Програми, подані кандидатами від однієї партії, схожі за змістом. Мабуть, в цьому є позитивний момент, адже для проведення реформ треба зусилля багатьох людей і перемогу у голосуванні за той чи інший законопроект, який може подати окремий законопроект.

Коротка характеристика програм по округах:

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №11

У цьому окрузі балотується 10 кандидатів, 6 з них висунені партіями, 4 – самовисуванці. В одній програмі знайдено згадку про рівність прав жінок і чоловіків, це програма Людмили Станіславенко («УДАР»). Кандидатка планує досягти реальної рівності доходів і можливостей працевлаштування для жінок і чоловіків.

Найбільш висвітлена в передвиборчих програмах тема – зайнятість населення, так чи інакше згадана в 6 програмах, з них у 5 програмах йдеться про працевлаштування молоді. Серед механізмів впровадження названі: бізнес-інкубатори для молоді на території області (Наталя Добринська, Партія регіонів), державне квотування робочих місць для молоді (Людмила Станіславенко, «УДАР»)

Всі кандидати у своїх програмах приділяють увагу соціальній сфері. Вони обіцяють підвищити пенсії і відновити пільги, піклуватись про охорону здоров’я і освіту.

У програмі Наталі Добринської перераховано постійний контроль за виконанням статей бюджету міста та району, пов'язаних із забезпеченням соціального захисту громадян. Кандидатка Наталя Солейко пропонує законодавче регулювання, зокрема - прийняти закон про обов’язкове державне медичне страхування та встановити законом обсяг медичних послуг, які надаватимуться безкоштовно.

Віктор Антемюк (самовисування), навпаки, виступає за скасування деяких законів, зокрема тих, які порушують соціальні конституційні гарантії пільгових категорій населення.

Людмила Станіславенко («УДАР») пропонує 100% податку на доходи фізичних осіб, на землю та податок на нерухомість залишати на місцях і за рахунок цих коштів фінансувати медичне обслуговування і соціальну допомогу.

Щодо утримання дитячих закладів – тут кандидати більше декларують, ніж пропонують рішення. Наталя Добринська (Партія регіонів) і Віталій Добровольський (самовисування) пропонують приділяти більше уваги відновленню роботи дитячих секцій, зокрема спортивних.

Валерій Бевз (КПУ) - обіцяє припинити закриття шкіл і дитячих садків. Віталій Добровольський (самовисування) виступає за розширення мережі дитячих садків, розвиток позашкільної освіти, якісну професійно-технічну і вищу освіту.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №12

Балотується 8 кандидатів (цей округ - лідер з мінімальної кількості висунених кандидатів). Про проблеми жінок згадує один кандидат, Олег Барчишен (Партія «УДАР»), працюватиме над забезпеченням рівності чоловіків і жінок у сфері працевлаштування.

Зайнятість населення, безробіття є у більшості програм (5) як пріоритетний напрямок, в трьох програмах наголос робиться на працевлаштуванні молоді. Кандидати бачать такі механізми вирішення проблеми як державне квотування робочих місць для молоді – Олег Барчишен («УДАР»), Юрій Іорданов (самовисування) та Борис Максимчук (самовисування) пропонують залучати інвестиції для створення нових робочих місць.

Соціальна сфера займає чільне місце у програмах. Пенсії, медицина, соціальна допомога – більшість кандидатів обіцяє якщо не вирішити проблеми, то приділяти увагу цій темі. Механізми для вирішення проблем пропонують такі: Олег Дмитрів (Конгрес Українських націоналістів) хоче запровадити накопичувальну систему пенсійного забезпечення, Володимир Базелюк (ВО «Свобода») – скасувати пенсійну реформу та узалежнити пенсійний стаж від середньої тривалості життя.

Іван Бондарчук (Комуністична партія України) пропонує відмінити реформу системи охорони здоров’я і гарантувати виконання конституційних норм щодо медичної допомоги. Олег Барчишен («УДАР») - обіцяє 100% коштів податку на доходи фізичних осіб, нерухомість та на землю залишати на місцях та спрямовувати на соціальну сферу, екологію, ремонт доріг. Володимир Базелюк (ВО «Свобода») обіцяє створити у Вінниці сучасний онкологічний центр з профілактики та лікування онкологічних захворювань.

Дмитро Костирко пропонує передати права та повноваження для надання окремих соціальних послуг громадським та благодійним організаціям;

Утримання дитячих закладів. Борис Максимчук (самовисування) обіцяє дбати про забезпечення права на безкоштовну освіту, доступ до секцій. Володимир Базелюк (ВО «Свобода») обіцяє забезпечити ремонт шкіл у Вінницькому районі.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №13

Лідер серед округів по кількості висунених кандидатів, балотується 19 кандидатів, 8 – від партій, 11 самовисуванців.

Традиційна тема в передвиборчих програмах – зайнятість населення і соціальна сфера - домінує і в цьому окрузі.

Окрім гасел про увагу до працевлаштування молоді і боротьбу з безробіттям, є свої особливості. Кандидат Микола Негруб (Політична партія «НОВА ПОЛІТИКА») у своїй програмі пише про створення робочих місць не тільки для молоді, але й для людей старшого віку, і пропонує створювати для працедавців заохочувальні стимули. Кандидат від партії «УДАР» Олег Побережний пропонує державне квотування робочих місць для молоді однак не декларує у своїй програмі забезпечення рівності жінок і чоловіків у сфері працевлаштування.

У соціальній сфері привертає увагу програма Юрія Гайдаєва (КПУ), в якій конкретно прописані кроки, які зробить кандидат для покращення медичного обслуговування, зокрема він пропонує у 2013 році спрямувати на розвиток медицини й медичне обслуговування населення не менше 6% від обсягу ВВП України, винести на сесію ВР України ефективність «пілотного» проекту реформування медицини, відновити диспансеризацію населення та обов’язкові профілактично-діагностичні огляди, в бюджеті на 2013 рік передбачити кошти на забезпечення сільських амбулаторій та ФАПів апаратами для УЗД, кардіографом та обладнанням для лабораторії. Стовідсотково фінансувати державні програми по боротьбі з туберкульозом, СНІДом, наркоманією та алкоголізмом, онкологічними й серцево-судинними захворюваннями.

Щодо ситуації з пенсіями, то кандидати окрім гасел про «достойність» пропонують деякі механізми забезпечення зростання пенсій, зокрема Ірина Герасимова (Європейська платформа) пропонує підвищити виплати пільговим категоріям за рахунок скасування надмірних привілеїв депутатам і чиновникам. Микола Катеринчук (ВО «Батьківщина») виступає за встановлення однакових правил нарахування пенсій для всіх та скасування спеціальних пенсій. Її розмір буде залежати від трьох чинників: трудового стажу, умов праці та заробітку. Микола Негруб (Політична партія «НОВА ПОЛІТИКА») пропонує введення в дію трирівневої пенсійної системи: поєднання солідарної і накопичувальної систем та добровільного пенсійного страхування. Олег Побережний («УДАР») вважає, що кожна людина сама має вирішувати, коли їй іти на пенсію, зіставляючи свої можливості з розміром надбавки за кожен додатковий рік.

В галузі підтримки сімей кандидати Ігор Добруцький (самовисування), Микола Негруб (Політична партія «НОВА ПОЛІТИКА») і Петро Юрчишин (самовисування) пропонують надавати молодим сім’я пільгові кредити.

Дитячі заклади згадують у передвиборчих програмах рідше. Кандидат Ігор Зубко (самовисування) декларує створення програми з забезпечення освітніх установ автотранспортом і пропонує доставляти школярів у школи на спеціально обладнаній автотехніці.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №14

Висунуто 12 кандидатів, 6 самовисуванців, 6 висунуто партіями. У 8 програмах є згадки про працевлаштування, четверо кандидатів акцентують увагу на створенні робочих місць для молоді. Вирізняється програма кандидата Юрія Козловського (самовисування), який обіцяє першочергове працевлаштування жінок і самотніх матерів.

Соціальна сфера - серед проблем названі пенсійне забезпечення, медична реформа.

Щодо механізмів покращення – кандидати пропонують, зокрема Василь Жовмір (самовисування), нараховувати пенсії відповідно до трудового стажу та умов праці. Іван Мельничук (ВО «Батьківщина») вважає, що нараховувати пенсії потрібно за трьома чинниками: трудовий стаж, умови праці та розмір заробітку. Лідія Закусилова (КПУ) обіцяє посилити парламентський контроль за виконанням статей Конституції України щодо безплатного медичного обслуговування та безкоштовної освіти. Юрій Козловський (самовисування) розвиватиме страхову медицину.

Щодо дитячих закладів, то варто звернути увагу на програму кандидата від Партії регіонів Юрія Гнатюка, який детально розписав, що саме (ремонт, облаштування їдальні, відкриття) зробить для налагодження роботи 6 дитячих садочків округу. Риторичним залишається питання, чи така діяльність входить до обов’язків депутата Верховної ради України.

Програма кандидата від партії Наталії Королевської «Україна – вперед» Юрія Загороднюка є найоригінальнішою в цьому окрузі, вона повністю присвячена одній проблемі – питній воді. У соціальній сфері кандидат пропонує розробити та впровадити програму забезпечення питною водою підвищеної якості дитячих садочків, шкіл, лікарень, а також пенсіонерів та інших малозахищених верств населення. Забезпечити впровадження установок доочищення питної води колективного користування й постачати пенсіонерів та інших малозахищених верств населення індивідуальними засобами очищення води на пільгових умовах.

Згадка про рівність прав чоловіків і жінок у працевлаштуванні традиційно є у програмі кандидатки від Партії «УДАР» Катерини Зеленої.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №15

Висунено 12 кандидатів, 7 партіями, 5 - самовисуванці.

Кандидати в програмах цього округу менше звертають увагу на проблеми зайнятості. В програмі Василя Вовка (самовисування) йдеться про працевлаштування членів родин багатодітних сімей. Катерина Коваль (самовисування) обіцяє розвивати сімейний бізнес шляхом пільгового кредитування. Микола Джига (Партія регіонів) перераховує підприємства, які відновлять роботу чи будуть збудовані, а також обіцяє будівництво елеваторів задля максимального збереження урожаю зернових; відновлення та реконструкцію тваринницьких комплексів в районах, що входять до округу; розвиток садівництва та овочівництва, в тому числі будівництво нових фрукто- та овочесховищ. Олег Легеза (Партія «УДАР») забезпечить рівність жінок і чоловіків у працевлаштуванні.

Пенсійне забезпечення – Світлана Мельник (самовисування), Сергій Продан (ВО «Свобода»), Олександр Третьяков (Народна партія) пропонують скасувати пенсійну реформу. Олександр Рекало (Радикальна партія Олега Ляшка) обіцяє, що літнім людям не варто хвилюватися, оскільки кожен з них матиме пенсію, якої вистачить на харчування, ліки, одяг, закордонні мандрівки.

В сфері охорони здоров’я Василь Вовк (самовисуавння), Володимир Ковальов (КПУ), Олександр Третьяков (Народна партія) обіцяють скасувати реформування. Олександр Рекало (Радикальна партія Олега Ляшка) пропонує ввести страхову медицину.

Микола Джига (Партія регіонів), перераховує місцеві заклади охорони здоров’я, в яких буде проведено ремонт та покращено умови, а ще обіцяє розвивати санітарну авіацію.

Розвиток дитячих закладів – Микола Джига (Партія регіонів) обіцяє завершити будівництво школи і реконструкцію дитячого садка в населених пунктах округу

Підтримкою народжуваності та сімї опікуватиметься Олександр Рекало (Радикальна партія Олега Ляшка) обіцяє збільшити допомогу на дитину до 100 тис. грн і вважати багатодітною сім’ю з двох дітей.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №16

Висунуто 13 кандидатів, 5 - партіями, решта самовисуванці. Проблема зайнятості відображена в 10 програмах, щодо конкретних заходів: кандидат від Партії регіонів Володимир Стойлов надає перелік підприємств, які планується відновити або відкрити, серед них - вишивальна фабрика у Клембівці. Ця обіцянки чи не єдина може вважатись справою для депутата Верховної ради, враховуючи значення Клембівки як центру традиційного народного промислу, а також – є орієнованою в першу чергу на жінок, як працівниць на фабриці. Михайло Лосенко (Партія «УДАР») трансформує положення партійної програми і обіцяє першочергове працевлаштування молоді, жінок, одиноких матерів і сиріт. Олег Лантух (самовисування) вважає шляхом ліквідації безробіття на селі надання податкових пільг фермерським та сімейним господарствам. Оксана Калетник (самовисування) обіцяє знизити податки підприємцям, які створюють нові робочі місця.

У соціальній сфері Іван Гольовський (самовисування) декларує належний захист матері і дитини, правда, не описує, як саме і від чого, те ж саме декларує Іван Потурнак (КУН).

Олег Лантух (самовисування) обіцяє скасувати пенсійну реформу. На диво, ніхто з кандидатів в цьому окрузі не збирається скасовувати медичну реформу. Наталія Вершко (Радикальна партія Олега Ляшка), обіцяє за рахунок ліквідації пільг чиновникам і депутатам фінансувати допомогу «сиротам, багатодітним сім'ям, малозабезпеченим людям, пенсіонерам, інвалідам, чорнобильцям, дітям війни, студентам, селянам, молодим родинам, важкохворим людям. Літнім людям не варто хвилюватися, оскільки кожен з них матиме пенсію, якої вистачить на харчування, ліки, одяг, закордонні мандрівки.»

Оксана Калетник (самовисування) сприятиме розвитку охорони здоров’я і освіти через підвищення заплати сільським медикам і вчителям, надання їм пільг на оплату житлово-комунальних та транспортних послуг, забезпечення державним житлом.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №17

Висунено 13 кандидатів, 4 – партіями, 9 – самовисуванці. В семи програмах йдеться про зайнятість. При цьому відрізняється програма Григорія Заболотного (самовисування), в якій через створенні сільських і селищних підприємств планується створити робочі місця для молоді і жінок. Федір Кравець («УДАР»), традиційно звертає увагу на рівність чоловіків і жінок у працевлаштуванні.

Соціальна сфера: медичну реформу обіцяють скасувати Антон Бойдаченко (самовисування), скоригувати або припинити – Григорій Заболотний (самовисування).

Сергій Чумак (Українська Національна Асамблея) обіцяє впровадити профілактичну медицину, Володимир Волковський (самовисування) збирається чітко розділити медичні послуги на платні і безкоштовні.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ №18

Балотується 16 кандидатів, 4 висунено партіями, а 12 – самовисуваннці. Особливість цього округу – кандидат від партії «УДАР» Віталія Кличка не має в своїй програмі тези про рівність чоловіків і жінок у працевлаштуванні. В 9 програмах є згадки про проблему зайнятості , і кандидати декларують як мінімум свою увагу до неї. В трьох програмах йдеться про працевлаштування молоді, зокрема гарантоване перше робоче місце.

Скасувати пенсійну реформу обіцяють Василь Балдинюк (самовисування) та Станіслав Куровський (самовисування), в інших програмах обіцяють гідні пенсії,

Переглянути та зупинити медичну реформу обіцяє Костянтин Якименко (ВО «Батьківщина»), а Андрій Демчак (самовисування) збирається, навпаки, реформувати систему охорони здоров’я, обіцяє посилити покарання за надання неякісних медичних послуг. Наталя Миролюб збирається закріпити шефство великого бізнесу над закладами освіти і охорони здоров’я.

Наталя Миролюб (самовисування) обіцяє категорично заборонити побори з батьків у школах та дитячих садках. Cтепан Болотенюк (Партія «Громадянська солідарність») обіцяє підтримку дитячої літератури, дитячих фільмів, мульфільмів і пісень.

Моніторинг проводився за методикою ОБСЄ. Серед напрямків, на які пропонує звертати увагу методика ОБСЄ, були: безробіття, неповна зайнятість, неконтрольована зайнятість в тіньовій економіці, планування сім’ї та здоров’я репродуктивних органів, насилля проти жінок, допомога сім’ї, утримання дитячих закладів. Під час дослідження, враховуючи особливості нинішньої ситуації, додались пункти щодо пенсійного забезпечення та медичної реформи. Ці напрямки актуальні для України, бо для жінок підвищено пенсійний вік, і важливо знати, як кандидати уявляють собі подальший розвиток подій. Вінницька область є пілотним регіоном у впровадження медичної реформи, тому ця тема теж є однією з пріоритетних для жінок.

Моніторинг відбувся в рамках проекту «Право жінок на політику» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.