Навіть однопартійці з ПР засуджують висловлювання голови Волочиської районної держадміністрації Ігоря Добжанського. Проте у словах державного чиновника насамперед критикують антисемітизм, а не втручання у виборчий процес

Нагадаємо, що активісти партії «УДАР Віталія Кличка» поскаржилися Генеральному прокуророві України та голові Адміністрації Президента на дії Ігоря Добжанського. В робочий час у своєму робочому кабінеті голова Волочиської РДА «переконував» місцевих підприємців, активістів «УДАРу» не проявляти активності в агітації за свою партію. «Я не кажу, щоби ви підтримали Партію регіонів, підтримайте мене, - сказав Ігор Добжанський. – Мені треба, щоб ви ніде активно не виступали, не переконували там людей…».

rety

Фото «Незалежний громадський портал»

Крім того, чиновник вдався доводити, що жоден із бізнесів «мільярдера» Віталія Кличка не зареєстрований в Україні, до того ж його «кришують жиди». «Ви, мабуть, знаєте, хто кришує та фінансує Віталія? Це колишній мер Одеси Гурвіц, єврейська община на кшталт Коломойського, які розікрали все. Словом, жиди», - аргументував Добжанський.

Та у закидах йому антисемітизму і розпалювання ксенофобії потонуло справжнє порушення законодавства про вибори – застосування адміністративного тиску на громадян, перешкоджання вільному волевиявленню. Зокрема, звинувачення в антисемітизмі підхопили нардепи-регіонали Володимир Зубанов і Михайло Чечетов, які у своїх коментарях ні словом не прохоплюються про адміністративний тиск на опонентів.

Втім, публічного осуду від місцевих регіоналів немає. Адже Ігор Добжанський лише повторив те, про що написано у обласній партійній газеті «На часі регіони»:

werty

Фото «Незалежний громадський портал»

«Головним фінансистом «Удару» відкрито виступає широко відомий у політичних колах Едуард Гурвіц – єврей, колишній одеський мер і «нашоукраїнець», - ідеться в газеті хмельницької організації ПР.

Що ж до правомірності вживання слова «жид», то професор Соломон Ґольдельман заявляв, що засадничо ніколи не погодився б на вживання терміну «єврей» у своїх українських працях, бо «вбачав би в тому святенництво і боягузтво». У 1964 році цей автор монографії «Жидівська автономія на Україні» й інших наукових досліджень про життя євреїв у Вкраїні писав з Єрусалима: «…стверджую, що термін «жид» є властивий українській мові, як теж іншим слов’янським мовам (наприклад: польська, чеська, білоруська), уживання його в згаданих мовах є природнє і не має зневажливого характеру, як у мові російській. Уважаю, що в Совєтській Україні приписано уживати виключно слова «єврей» зі святенництва, щоб не викликати у читачів, котрі звикли до образливого сенсу слова «жид» у російській мові, запідозріння автора в антисемітизмі».