Координатор Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп звернувся до Луцької міської ради, аби та реагувала на порушення виборчого законодавства, що відбуваються в обласному центрі Волині.

Михайло Шелеп звернувся до депутатів Луцькради, Луцького міського голови Миколи Романюка та секретаря ради Григорія Пустовіта з проханням вжити заходів та відреагувати на численні факти порушення виборчого законодавства в місті Луцьку під час виборчої кампанії 2012 року.

Спостерігачами ОПОРИ неодноразово фіксувалися випадки участі працівників виконавчих органів міської влади, освітніх та медичних установ у передвиборчих заходах кандидатів та партій, що кандидують на виборах-2012. Зокрема, зустрічі кандидата-самовисуванця по виборчому округу № 22 (м. Луцьк) Ігоря Палиці із працівниками освітніх закладів організовувало керівництво цих закладів, при чому повідомляло про таку зустріч своїх підлеглих у робочий час, - зазначає Шелеп. Окрім того, до таких зустрічей долучається й перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук «який хоч і не агітує прямо, але своєю присутністю в робочий та позаробочий час демонструє свою прихильність політику. Водночас, у зустрічах на підтримку інших кандидатів посадовець участі не бере.  Зважаючи на те, що С.Кравчук курує в міській раді саме діяльністю освітніх, культурних та медичних закладів, його присутність сприймається працівниками цих установ як тиск», - пише у зверненні.

Як відомо ОПОРІ, працівники шкіл та дитячих садків нині працюють й агітаторами того ж таки кандидата. А запрошували їх на таку роботу керівники установ у робочий час.

Під великим питанням ставить Михайло Шелеп і роботу комунальної газети «Луцький замок», на сторінках якої зафіксовано непропорційно більше агітаційних та позитивних матеріалів про кандидата Ігоря Палицю.

«Це не тільки порушує права інших суб’єктів виборчого процесу, а й обмежує виборців Луцька в доступі до об’єктивної та правдивої інформації про кандидатів в депутати, які балотуються по 22-му виборчому округу» , - констатує факт представник ОПОРИ.

Згадує Шелеп й про факти підкупу одним із кандидатів у Луцьку, про які стало відомо спостерігачам ОПОРИ.

В результаті наведених аргументів, представник Громадянської мережі ОПОРА на Волині Михайло Шелеп закликає Луцьку міську раду:

  • проінформувати усіх працівників установи щодо неприпустимості  використання свого службового становища для агітації «за» чи «проти» кандидатів і партій;
  • забезпечити рівні та справедливі умови для проведення ними агітаційних зустрічей в установах та закладах міста Луцька, надати рівний доступ до комунальної газети;
  • провести службові розслідування за фактами, оприлюдненими в ЗМІ, щодо зловживання окремими посадовцями та працівниками комунальних установ свого службового становища у період виборів;
Марія Доманська, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.