14 жовтня о 14:00 в смт. Гостомель, що належить до 95 виборчого округу, були незаконно затримані два агітатори кандидата-самовисуванця Дмитра Войцеха.

Агітатори в той час розповсюджували друковані агітаційні матеріали кандидата. Та не зважаючи на те, що агітаційні листівки були виготовлені законним шляхом і мали зазначені всі необхідні відомості, які регламентує Закон «Про вибори народних депутатів України», міліціонери, не складаючи відповідний протокол, затримали молодих осіб та направили їх у відділок.

Як потім виявив кандидат у депутати Дмитро Войцех, який для з’ясування обставин прибув у відділок, підставою для затримання стало нібито порушення частини 2 статті 212-13 адміністративного кодексу, що передбачає покарання за розповсюдження під час передвиборчої кампанії друкованих матеріалів, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Додатковою мотивацією для затримання агітаторів міліціонери назвали потребу у перевірці документів, які засвідчують особу. Проте при цьому вони не оформили відповідний протокол, що є недотриманням положень Кодексу України про адміністративні порушення, які визначають, що факт адміністративного затримання обов'язково фіксується протоколом про адміністративне затримання.

Довірена особа кандидата в народні депутати Д. Войцеха Ірина Суслова зазначила: «Найважливіше, що дві особи, які вважаються свідками «правопорушення» агітаторів, – студенти Національного університету державної податкової служби, яку очолює Петро Мельник, кандидат у депутати від Партії регіонів по 95 одномандатному виборчому округу.»

Крім того, своїми діями представники правоохоронних органів порушили Закон України «Про вибори народних депутатів», перешкодивши здійсненню права на проведення передвиборчої агітації.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.