В день Покрови Пресвятої Богородиці на храмовому святі в селі Грубна (Сокирянський район, Чернівецька область) богослужіння закінчилося агітацією за кандидата від Партії регіонів в 204 виборчому окрузі Артема Семенюка, який подарував місцевій церкві ікону. Факт агітації зафіксовано на відео. Перед цим спостерігачу із журналістським посвідченням перешкоджали вільно пройти до приміщення церкви.

Спостерігач ОПОРИ зафіксував, як кандидат в народні депутати Артем Семенюк після завершення богослужіння в церкві села Грубна (Сокирянський район, Чернівецька область,) подарував місцевій громаді ікону. Факт дарування ікони, можна трактувати як «непрямий підкуп виборців», що порушує ч. 14, ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Після вручення подарунку священик почав агітувати та закликати прихожан церкви голосувати за Артема Семенюка: «… Господь нам дал разум, дал нам глаза, видеть и слышать…  сами знаете, Артем Алексеевич помогает Вашему обществу, Вашему селу, церкви, школе, детскому саду и так далее. Чтоб Вы уже сами видели, за кого отдать свой голос. Я хочу сказать, что церковь не участвует в государственных политических вопросах. Но, Вы та видите, что не только на словах, но и на деле, люди, что могут, в своих силах, помогают… храму, в первую очередь, и всем остальным. Поэтому Вы делайте свой вывод и отдайте свои голоса за Артема Семенюка».

Про присутність спостерігача ОПОРИ в селі організатори агітаційних зустрічей кандидата із місцевими мешканцями, скоріш за все, були проінформовані заздалегідь. Спостерігачу ОПОРИ невідомі особи (спочатку особа жіночої статі, яка назвала себе Анжелою Чекушною, а потім і невідома особа чоловічої статі) намагалися перешкодити пройти до приміщення церкви, незважаючи на те, що спостерігач неодноразово пред’являв цим особам діюче журналістське посвідчення. Факт перешкоджання діяльності спостерігача зафіксовано на відео:

Після богослужіння Артем Семенюк направився до місцевої школи, де в нього відбулась зустріч з виборцями села, на якій був присутній також голова Сокирянської РДА Василь Козак. Нагадаємо, що це не перший раз, коли Василь Козак супроводжує кандидата Артема Семенюка в його агітаційних турах Сокирянським районом.

За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, [email protected]
Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,
Григорій Сорочан
063 628 67 72, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.