Спостерігачі ОПОРИ відзначають активне поширення листівок формату чорного піару проти кандидатів по виборчому округу № 21 Ігоря Гузя та Степана Івахіва. Листівками закидали три райони округу

У місті Ковелі, Ковельському, Старовижівському та Ратнівському районах ОПОРІвці 11 жовтня зафіксували поширення листівок проти кандидата від ВО «Батьківщина» Ігоря Гузя. Їх розклеюють на фасадах будинків, розкидають по землі, роздають людям під час зустрічей Гузя із виборцями.

У змісті розповсюджених матеріалів йдеться про те, що Гузь на зустрічі із виборцями заявляв про те, що він проти визволення Юлії Тимошенко із в’язниці, оскільки це більше допоможе перемозі Арсенія Яценюка на президентських виборах. Мовляв, лозунг «Юлі волю» має лише прагматично передвиборчий характер. У вихідних даних на листівці вказано, що таку продукцію віддруковано на ТОВ «Малин» на замовлення «громадського активу Батьківщини» накладом 100 тисяч примірників.

kfjkfj

yjeke

rurur

На інших листівках сказано про те, що кандидат-опозиціонер нібито обманює виборців щодо свого віросповідання. Автори листівки вказують, що кандидат на зустрічі із вірянами православної церкви заявляв, що він православний, а два роки тому запевняв, що він греко-католик. Також Гузь висловлювався за єдину помісну церкву і ніби ображав вірян УПЦ. «Не дамо греко-католику Ігорю Гузю ображати нас, ображати нашу віру і паплюжити нашу церкву», - зазначено у листівці. Ці матеріали поширювались без будь-яких вихідних даних.

tete

Натомість 10 жовтня у поштові скриньки ковельчан були вкинуті примірники газети «Чесна Волинь», яка вже не вперше друкує негативні статті та фото-колажі про опозиційного кандидата. В останніх номерах газети вийшли публікації під назвою «Якому Богу молиться Ігор Гузь», «Ігор Гузь – це сучасний юний Сталін» тощо.

rew

ter

Штаб Ігоря Гузя звинувачує у застосуванні подібних технологій «чорного піару» одного з опонентів кандидата. «За останні кілька тижнів почали масово з’являтися замовні та брехливі агітаційні матеріали проти кандидата від «Батьківщини». Ці матеріали зазвичай виходять анонімно, хто їх автор і хто замовник не відомо, а це є прямим порушенням закону про вибори. Але той факт, що ці брехливі матеріали не викликають зацікавлення правоохоронних органів говорить про те, що ниточки ведуть до представників нині діючої влади. Хто із кандидатів в народні депутати ставленик влади здогадатися не важко. Степан Івахів неодноразово заявляв, що має дружні стосунки із головою Волинської облдержадміністрації, а депутатом обласної ради він став по списку Партії регіонів» ,- коментує ситуацію, що склалася прес-служба виборчого штабу кандидата на офіційному веб-сайті Гузя.

7

До слова, на ТРК «Аверс» 9 жовтня вийшов сюжет, в якому журналісти повідомили, що в Старовижівському районі Волинської області були затримані невідомі особи, які мали намір розповсюджувати листівки проти кандидата у народні депутати Степана Івахіва. В сюжеті йдеться, що невідомі діяли, нібито, за вказівкою Ігоря Гузя та його помічника. Хоча сам кандидат Гузь закликав не вірити цій розповсюдженій інформації і називає це брехнею і наклепом.

Однак листівки з чорним піаром поширюють й проти опонента Гузя, кандидата-самовисуванця Степана Івахіва. Їх розповсюдження зафіксували спостерігачі ОПОРИ у Старовижівському районі 11 жовтня.

DSC01495

В листівках, виготовлених за шаблоном матеріалів Громадянського руху «Відсіч», йдеться про те, що Івахів знищив молочну і м’ясну галузь Волинської області. У тексті листівки сказано, що Степан Івахів «за 2 мільйони доларів США купив Ковельський виборчий округ (ВО № 21 – авт.) у великого комбінатора (сучасного Остапа Бендера) губернатора Бориса Клімчука, який «прославив» Волинь на телеканалі «1+1».

Автори листівки зазначають, що політик став депутатом Волинської обласної ради за списком Партії регіонів, будучи регіоналом, йде на вибори самовисуванцем, щоб отримати недоторканість та нищити українське село.

Марія Доманська,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.