Наталя Могилевська, харківський музичний гурт «Місто», агітаційна продукція «Время регионов Харькова», календарики із стереозображенням Ірини Бережної та агітаційний проспект «За Харьков!» ( із символікою Партії регіонів та інформацією про кандидатів від ПР) – саме так вітали харківських вчителів із професійним святом

Спостерігачі «ОПОРИ» змогли зафіксувати на 5 святкових заходах з нагоди Дня вчителя присутність Харківського міського голови Геннадія Кернеса у супроводі кандидатів-мажоритарників від Партії регіонів. Урочистості відбувалися 5 та 8 жовтня.

На професійному святі в БК Будівельників вчителів вітали мер та депутат міськради Анатолій Денисенко (173 ОВО). Спостерігачі Мережі «ОПОРА» зазначають, що агітація велася одразу біля входу. Під стінам будинку культури розташувалися агітатори з прапорами «Денисенко Анатолий. Вместе победим!» та в куртках з написом «За Харьков! Денисенко Анатолий». За словами агітаторів, вони є студентами Харківського автотранспортного технікуму імені С.Орджонікідзе, та прийшли сюди, бо їх відпустили з пар.

BK_Budivelnikiv_5.10_Denysenko_ta_Kernas_vitayut_vchteliv

Під час вітання Геннадія Кернеса та Анатолія Денисенка в залі висіли два стяги по бокам сцени із зображенням висуванця, словами «Вместе победим!» та символікою Партії регіонів. А коли офіційна частина закінчилася, глядачам відкрилася задня куліса з написом «Денисенко Анатолий. Вместе победим!». На цьому фоні і відбувалася концертна програма за участю харківської музичної групи «Місто».

За годину Харківський міський голова приєднався до нардепа Ірини Горіної (171 ОВО), які вітали освітян в Харківському міському дитячому будинку культури. А ще через годину Геннадій Кернес разом із депутатом міськради Володимиром Мисиком (172 ОВО) виступав на сцені ККЗ «Україна». Наприкінці дня 5 жовтня за участю мера та нардепа Дмитра Святаша (170 ОВО) урочистості відбувалися в Харківському національному академічному театрі опери і балету.

Кожен кандидат в народні депутати вітав вчителів, які працюють в певних районах Харкова. Так, Анатолій Денисенко – виступав для освітян Комінтернівського та Червонозаводського, Ірина Горіна – Фрунзенського, Володимир Мисик - Орджонікідзевського, Дмитро Святаш – Московського. Саме ці райони входять в межі округу їх висування.

Не стала винятком нардеп Ірина Бережна (169 ВО). З професійним святом вона разом з Геннадієм Кернесом вітали працівників освіти Київського району зі сцени ККЗ «Україна» 8 жовтня. Як відмічають представники «ОПОРИ», пропуск до концертної зали здійснювався чотирма жінками, одягненими у футболки від «Ірини Бережної», та за наявності запрошення.

KKZ_Ukraina_8.10_Berezhna_ta_Kernas_vitayut_vchteliv_2

Усім запрошеним до початку дійства були підготовлені на глядацьких кріслах агітматеріали: календарик зі стереозображенням висуванця по 169 округу, агітаційний проспект «За Харьков!» з інформацією про всіх кандидатів у нардепи від Партії регіонів по округам міста та газета «Время регионов Харькова» з інформацією про Ірину Бережну.

KKZ_Ukraina_8.10_Berezhna_ta_Kernas_vitayut_vchteliv_4

Відкрита агітація мером міста не велася, але у своєму виступі він промовив: «Мне очень приятно то, что в наши ряды, в ряды тех людей, которым не безразлично возрождение нашего любимого родного города Харькова, возрождение всех сфер жизни, влилась Ирина Бережная. Я думаю, что Ирина Григорьевна, в том числе своим отношением и даже сегодняшним мероприятием показывает, что готова вместе с нами делать жизнь лучше, делать жизнь лучше наших детей».

Далі Геннадій Кернес додав: «Давайте мы будем верить в нашу общую победу, ту команду, которая сегодня работает только на результат».

Наприкінці виступу міський голова сказав: «Хочу сказать одно. Вот Ирина Григорьевна Бережная, она работает в законодательном органе. И я надеюсь, и будет работать

Офіційна частина заходу перейшла у концертну, за участю Наталі Могилевської (як зазначено у запрошеннях, концерт - особистий подарунок Ірини Бережної). Артистка у виступі не раз характеризувала Ірину Бережну як свою подругу: «Есть люди, которые рождены сделать хорошо для самого себя. Есть люди, которые рождены, чтобы сделать что-то хорошо для своей семьи. А есть люди, рожденные сделать, у которых есть силы, у которых есть возможность, у которых есть знания, у которых есть какая-то энергия что ли, я не знаю, чтобы сделать хорошо для очень многих людей. Я знаю Иру давно. Она одна из самых надежных, одна из самых сильных женщин, которых я знаю. И вы же знаете, что мы близкие подруги. Я, может, не очень объективна с одной стороны, а с другой стороны, может это и хорошо… Она - надежный товарищ, какой-то очень-очень интеллигентно надежный человек. Я не могу объяснить, но она всегда предложит вам помощь, она всегда узнает, когда тебе тяжело… Очень трудно говорить о близких. Просто поверьте мне, я считаю, что Харьков может гордиться тем, что именно Ирина Бережная – эта сильная волевая женщина будет представлять Харьков. Мне кажется, что это должно быть гордостью и достоинством для вас…»

Після закінчення заходу на екранах по бокам сцени з’явилася картинка «Вместе победим! Ирина Бережная».

KKZ_Ukraina_8.10_Berezhna_ta_Kernas_vitayut_vchteliv_3

Звичайно, відповідно до статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація може здійснюватися у формах розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації (п. 2.5), проведення концертів за підтримки партії  чи кандидата у народні депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку (п. 2.7).

Також ч. 4 ст. 68 зазначеного Закону не відносить до передвиборної агітації офіційні повідомлення в виборчий період про дії кандидатів у депутати, які є посадовими  особами органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, пов’язані з виконанням нами службових повноважень. Але чітко визначає, що такі повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів у депутати.

Виборче законодавство також обмежує участь деяких осіб у передвиборній агітації. Зокрема, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування, у робочий час посадовим і службовим особам цих органів (ч.1 ст. 74).

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.