Використання неповнолітніх у передвиборних процесах заборонено. Але це не зупиняє деякі політичні сили та кандидатів у народні депутати. Наприклад, Громадянська мережа ОПОРА вже писала про те, що в одній із шкіл міста Конотоп благодійний фонд кандидата пропонував безкоштовне страхування дітей. А нещодавно стали відомими й інші факти використання дітей політиками на Сумщині.

Твір про успіхи влади

Про те, що у сумських школах діти мають писати твір про успіхи влади, повідомила Громадянській мережі ОПОРА одна із батьків.

Вона зазначила, що син-школяр попросив її допомогти написати твір на тему «Оцінити діяльність влади Сумської області по розвитку Сумщини, проілюструвати самостійно дібраними прикладами».

  • Дітям сказали, що цей текст буде подано на конкурс і кращі роботи будуть відмічені призами.  Тільки не зрозуміло, чому ці «твори» мають писати всі діти, якщо це конкурс?, - обурюється мама.

Ближче до вечора 11 жовтня інформація про те, що діти в сумських школах масово пишуть твори на тему успіхів влади, надходила з десятків джерел. Йшлося про школи №6, №10, №9 та про гімназію №1.

Заяву про те, що влада використовує дітей в передвиборних цілях зробив і опозиційний кандидат по округу №157 Олег Медуниця.

Кандидат повідомив, що в нього є факти, що у Роменському районі (округ №161) одна із тем була про кандидата від Партії регіонів Олександра Саєнка, а в школі №6 міста Суми – про самовисуванця по округу №157 Анатолія Єпіфанова та надав фото зошиту, де дитячим почерком написано такий твір.

Громадянська мережа ОПОРА дізналася, що таким чином триває впровадження обласного освітнього проекту „Рідна Сумщина”. Зокрема, серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів проводиться конкурс на кращий твір, переказ „Я пишаюся тобою, Нова Сумщина!”.

Інна Кіхтенко – методист управління освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, в коментарі Громадянській мережі ОПОРА сказала, що конкурс задумувався для того, щоб привернути увагу дітей до сучасної історії Сумської області:

  • Нічого політичного ніхто не задумував. Освіта за межами політики. Ми не очікували такого резонансу. І можливо, що деякі керівники навчальних закладів змушували абсолютно всіх дітей брати участь у цьому конкурсі. Конкурс є добровільним.

Також вона повідомила, що 12 жовтня останній день проведення конкурсу в навчальних закладах, до 17 жовтня пройдуть районні та міські етапи, під час яких оберуть роботи для розгляду обласним журі. Урочисте нагородження дітей-переможців заплановане на 25 жовтня в Сумах.

Діти-агітатори

Дітей залучають і до агітаційного процесу, зокрема, до виконання простої роботи.

Наприклад, 10 жовтня на центральній вулиці міста Суми спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував двох хлопців, які стояли біля стенду з агітацією самовисуванки по округу №157 Віри Мотречко. Вони роздавали перехожим агітаційні матеріали. Спостерігача зацікавило те, що юнаки виглядали молодшими за 18 років. Але вони запевнили, що їм вже є 18 років, а також сказали, що працюють безкоштовно, бо знають кандидатку і хочуть їй допомогти. Але через кілька хвилин після розмови із спостерігачем вони швидко зібрали речі й пішли з цього місця.

Ввечері того ж дня спостерігач ОПОРИ зафіксував те, як діти розклеюють оголошення із символікою ВО «Батьківщина» про те, що 11 жовтня відбудеться відкриття дитячого майданчику та зустріч з кандидатом-самовисуванцем по округу №158 Олександром Волковим. На запитання спостерігача діти відповідати не стали, а швиденько пішли з місця «роботи».

Та й під час відкриття майданчику у дворі на перехресті вулиць Богуна та Нижньосироватської міста Суми було чимало дітей, яким роздавали повітряні кульки з символікою ВО «Батьківщина» та кепки з написом «За Волкова».

420408_3899144843616_77508654_n

DSCF4347

Volkov_005

За коментарями звертайтесь:

Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301

 

Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.