У своєму завзятті отримати депутатський мандат кандидати не зупиняються ні перед чим. Головний девіз політиків тепер - «Перемога будь-якою ціною». Багато з елементів передвиборчих кампаній можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті. Але далеко не всі з них законні. Мова йде про різноманітний підкуп виборців, яким, згідно з постановою ЦВК, вважається надання надання виборцям, організаціям, установам грошових коштів, безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів та інших матеріальних цінностей.

На жаль, таких сумних інциндентів в Одеській області у вересні спостерігалося ще більше, ніж за минулий місяць.

«Щедрі душі» Одеси

В Одесі лідируючі позиції в даному сегменті порушень посідає 133 округ. Причому, виходячи з того, кому роблять від чистої душі свої подарунки кандидати, не складно зрозуміти, на чиї голоси йде розрахунок.

Наприклад, самовисуванець Ігор Марков. Підкупити намагається всіх, кого тільки можна. Але виходить, що, в основному - це працівники бюджетної сфери, на яких далеко не завжди знаходяться бюджетні кошти, і ностальгуючі за радянським минулим пенсіонери (так вони і ходять на зустрічі з кандидатом, на яких дізнаються про «добрі справи» благодійника). До речі, раз ми вже згадали про ледве не щоденні зустрічі Ігоря Маркова з виборцями, складно обійти увагою той факт, що він є діючим депутатом Одеської міської ради та, за результатами моніторингу КВУ, за рік свого депутатства жодного разу не зустрівся з виборцями, хоча закон ставить це в обов'язок депутата. Більш того, глава фракції РОДИНА в міськраді навіть графіку зустрічей із виборцями не склав. З чого можна зробити висновок, що активні зустрічі з жителями Київського району пов'язані виключно з претензіями останнього на місце в парламенті.

Одеса

Однак, повернемося до фактів підкупу виборців. До 1 вересня благодійний фонд кандидата безкоштовно вручив 130 дітям з багатодітних сімей свого округу рюкзаки зі шкільним приладдям: зошитами, ручками, пеналами, обкладинками для підручників і т. п.. 11 вересня кандидат привітав колектив Одеського будинку-інтернату для дітей-інвалідів з ювілеєм, на який прихопив з собою подарунок: персональний комп'ютер. Також на цій зустрічі Ігор Марков пообіцяв до кінця тижня надати будматеріали, які необхідні для закінчення ремонту роздягальні. На цьому список «добрих справ» лідера партії «РОДИНА» не закінчився: на Архітекторській 118/1 кандидат встановив дитячий майданчик.

Підкупом виборців вважається надання надання виборцям, організаціям, установам грошових коштів, безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів та інших матеріальних цінностей

Цікаво й те, що дізнатися про те, як даний кандидат намагається підкупити своїх виборців, зовсім не складно. Всю інформацію з ретельно прописаними деталями можна без зусиль знайти на підконтрольних кандидату інформаційних ресурсах.

Два інших кандидата - Олексій Гончаренко (ПР) і Вадим Чорний (самовисуванець) із схемами підкупу особливо не мучаться. На «гарячу лінію» КВУ надійшли скарги виборців про те, що кандидат від Партії регіонів Олексій Гончаренко організував доставку в квартири своїх виборців мішків з картоплею і цибулею.

Одеса

6 вересня активісти Союзу анархістів і самовисуванця Вадима Чорного вирішили «допомогти» літнім людям свого округу: роздавали корвалол. Пізніше на сторінках соц.мереж обурені мешканці Київського району масово скаржились на те, що від імені цього ж кандидата по домівках розносять консервовані «Оливки з кісточкою».

Відзначився в цьому окрузі і висуванець УДАРу Ігор Сафін, який особливою турботою пройнявся до наших ветеранів. На боксерському турнірі для спортшкіл Київського району роздавав присутнім на заході літнім людям продуктові набори, звісно, зі своєю агітацією.

Самовисуванець і член Партії Регіонів Юрій Преснов мішенню обрав молодих мам. Заступник голови фракції даної партії в Одеській міськраді Юрій Преснов організовує свої акції, в основному, для дітей: відремонтував дах дитячого садка № 106, а також організував розважальну шоу-програму. Вже в іншому дитячому садку («Малятко»), кандидат подарував дитячу машину, щоб малюки вчилися поводитися на дорозі. Нарешті, 16 вересня другий регіонал в місті організував безкоштовний похід для дітей з багатодітних сімей у Лунапарк, а перед цим звозив їх у Дельфінарій.

У 134 окрузі не гребує заохотити матеріально своїх виборців самовисуванець Геннадій Чекіта. На зустрічах з кандидатом виборцям роздають брошурки, які розповідають про те, що благодійний фонд Геннадій Чекіта «Милосердя» реалізує соціальні програми «Доступні ліки» і «Доступні продукти». Суть програм полягає в тому, що продукти і ліки першої необхідності можна купити в певній мережі магазинів та аптек за спеціальною пільговою ціною. Скористатися перевагами цих програм можна, попередньо отримавши соціальні картки в приймальні Геннадія Чекіти. Щоб уникнути суперечок навколо цих програм відразу зазначимо, що не дивлячись на те, що вони почали реалізуватися задовго до старту виборчої кампанії, з серпня по кінець жовтня, такі соціальні проекти не повинні супроводжуватися агітацією за кандидата, інакше вони вважаються непрямим підкупом виборців.

У 135 окрузі на 1 вересня кандидат Партії Регіонів Сергій Ківалов організував свято для першокласників свого округу. А в кінці свята, на якому виступали навіть артисти з Києва, директорам шкіл вручили сертифікати, що гарантують всім першокласникам вступ до Одеської юридичної академії, почесним президентом якої є Сергій Ківалов. Цікаво, що з юридичної точки зору ці сертифікати є недійсними, оскільки вступити до державного ВУЗу, яким є «Юрка», можна лише успішно пройшовши зовнішнє незалежне тестування. Використовує для підкупу виборців даний кандидат і інший вуз - Міжнародний гуманітарний університет. На базі МГУ акурат в ході виборчої кампанії організували безкоштовні комп'ютерні курси для пенсіонерів. У цьому університеті - Сергій Ківалов також значиться як почесний президент. Крім того, не припинилася роздача окулярів для соціально-незахищених верств населення, організована іменним благодійним фондом кандидата.

Одеса

У 136 окрузі з підкупом «не густо». Тут у вересні вдалося зафіксувати лише один випадок: за підтримки кандидата в народні депутати від Партії Регіонів Геннадія Труханова відремонтували й облаштували танцювальну школу «Еліт Данс», розташовану на селищі Котовського. Хоча є у цієї «медалі» і зворотня сторона. Підкуповувати особливо і не доводиться, тут обійшлися використанням адміністративного бюджету, завдяки чому виборці Суворовського району і отримують відремонтовані дороги, нові дитячі садки і т. п. з «фірмовим знаком» «Довіряй Справам» (наймолодший район міста, напевно, не випадково, відхопив левову частку «Народного бюджету»).

Хто «творить добро» на Півночі

А ось на Півночі Одеської області «Народного бюджету» не вистачає, тому кандидати активно розщедрюються на надання всіляких послуг і матеріальних цінностей для своїх виборців.

У 138 окрузі широкомасштабний непрямий підкуп виборців розгорнув іменний благодійний фонд кандидата від Партії Регіонів - Івана Фурсіна. У с. Благоєве Іванівського району за кошти цього фонду відремонтували дитячий сад, в с. Виноградне замінили насос для артезіанської свердловини, в с. Первомайське Комінтернівського району подарували шкільний автобус, в с. Покрока Любашівського району проведена газова магістраль в школу і церкву, почалося проведення газу в жилі будинки, в с. Стрюкове Миколаївського району, 230 тис. грн. виділено на ремонт даху місцевого Будинку культури. Крім того, до Дня знань першокласникам Березовського, Ананьївського та Любашівського районів роздали подарунки. Особливо пощастило Ананьївській гімназії, якій подарували комплект нових меблів і класних дощок.

Вирішив не відставати від свого опонента кандидат цього ж округу від КПУ Андрій Кисловський. 15 вересня автобуси з Ширяєве, Комінтерново та Іванівки привезли місцевих жителів відвідати виставу в Одеському дельфінарії. Бажаючих записували в агітаційних наметах КПУ, а запрошували від імені Андрія Кисловського.

У сусідньому 137 окрузі грішить підкупом своїх виборців регіонал і діючий нардеп Леонід Клімов. Він подарував школі Саврані новий холодильник, а дитячому садку - меблі.

Продовжив цей кандидат радувати і любителів футболу: 1 і 22 вересня в черговий раз безкоштовно звозив жителів районів свого округу на матчі «Чорноморця». Звісно, для електорату Клімова вхід на стадіон був безкоштовним.

У 139 окрузі підкупом у вересні відзначився кандидат Партії Регіонів Олександр Пресман. По вулицях приватного сектору Роздільної роз'їжджав мікроавтобус, з якого привітні юнаки в жилетках ПР роздавали продуктові набори з борошном, маслом, крупою, консервами. Ну і звичайно ж виборцям нагадали, що «творить добро» Олександр Пресман, акуратненько вклавши в пакет з продуктами календарик із зображенням останнього.

«Благі справи» кандидатів Півдня

На Півдні області теж не обійшлося без матеріального стимулювання громадян.

Ні до чого судові рішення Давиду Жванії (самовисуванцю 140 округу), якого офіційно визнали причетним до непрямого підкупу виборців у серпні. Вже у вересні листоноші Біляївського та Овідіопольського районів отримали 140 велосипедів від нардепа. До велосипеду додавалися портрети кандидата і агітаційні матеріали.

Одеса

Неодноразово відзначався підкупом своїх виборців і кандидат 143 округу від Партії Регіонів Юрій Крук. Особливо активну діяльність кандидат розгорнув в Ізмаїлі. Ізмаїльському пологовому будинку він подарував кондиціонери та автоклав (стерилізатор), а батькам новонароджених дісталися невеликі подарунки та букети квітів.

1 вересня 2000 школярів отримали шкільні набори в пакеті з логотипом Партії Регіонів, а жителям с. Виноградівка (Болградський район), крім цього, кандидат ще й виділив 23 тисячі гривень на будівництво каналізаційної ями.

Не забув Юрій Крук і про Ізмаїльських ветеранів, хору яких за індивідуальним замовленням та за фінансової допомоги кандидата зшили вишиванки. 9 вересня «благодійник» організував святкування дня села Матроска (що в Ізмаїльському районі). У цей же день відбулося відкриття нового дитячого майданчику, відремонтованого, звісно, при його ж активній фінансовій участі. На святкуванні дітей бавили клоуни, а учасникам змагань дарували живі призи - ягнят.

На цьому список добрих справ кандидатів Одеської області, вичерпаний, хоча ми не виключаємо, що нам відомо далеко не все. На завершення в черговий раз хочеться застерегти виборців - ставтеся до таких випадків виключно як до благодійності, не варто засновувати свій вибір на тому, що кандидат зробив для вашого округу за останні кілька місяців. Повірте, ті, хто так активно задарював вас зараз, йдуть у Верховну Раду, щоб потім відібрати у нас всіх набагато більше.

 

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бойко,
координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України в Одеській області, яке здійснюється ООО ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА
(048) 716-40-18

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.