Увечері 9 жовтня  в Івано-Франківську прокуратура і СБУ намагалися затримати голову фракції «Свобода» в міській раді Романа Онуфріїва, власника місцевої будівельної компанії Володимира Балагуру і директора департаменту архітектури та містобудування міськвиконкому Олега Гаркота. Спроба затримання обернулася стихійною  вуличною акцією непокори. Оточені обуреним натовпом силовики змушені були відпустити затриманих.  

Затримання проводили люди в масках і спортивних костюмах, поверх яких були одягнуті жилетки з написами СБУ. Представлятися і показувати посвідчення на вимогу депутатів міської ради і журналістів правоохоронці відмовлялися. Приводом для затримання, як згодом роз'яснила прокуратура, стало отримання Олегом Гаркотом хабаря у розмірі 30.000 доларів. (Симпатика “Свободи” Олега Гаркота на посаду директора департаменту архітектури обрали з допомогою  “свободівської” більшості у міськраді).

На місце затримання прибули прибічники «Свободи» на чолі з секретарем міської ради, керівником виборчого штабу голови обласного осередку ВО”Свобода”, кандидата від Об'єднаної опозиції по округу №83 Олександра Максимовича Сича  Русланом Марцінківим. Вони заблокували вулицю агітаційними наметами і спробували відбити затриманих. На підмогу прокуратурі і СБУ прибули бійці «Беркута» і міліція. Відбиваючи атаку натовпу, міліція застосувала сльозогінний газ. Постраждали кілька журналістів.

На місці події спостерігачі ОПОРИ зафіксували розкидані по землі доларові купюри. За словами очевидців події, ці гроші правоохоронці начебто намагалися підкинути в амтомобіль, у якому перебували Балагура, Онуфріїв та Гаркот але гроші розлетілися по асфальту, так і не долетівши туди. В інших, навпаки, склалося враження, що гроші вилетіли з машини. Руслан Марцінків у мегафон запевняв, що силовики зробили спробу підкинути ще й пакетики з “білим порошком”.

Під час обшуку на місці в Олега Гаркота не витримало серце, його госпіталізували. Руслан Марцінків у гучномовець звинуватив силовиків у виконанні брудного політичного замовлення проти Олександра Сича, чиєю довіреною особою є Роман Онуфріїв. За словами Марцінківа, організатором провокації проти “Свободівців” був опонент Сича, самовисуванець по округу №83, директор ТК “Буковель” Олександр Шевченко.

Балагуру і Онуфрієва правоохоронці посадили в мікроавтобус і спробували вивезти крізь обурену юрбу, але безуспішно. Прихильники «Свободи» оточили й почали розхитувати автомобіль. Міліція відтіснила протестуючих, і мікроавтобусу вдалося проїхати у внутрішній двір будинку №70 на вул. Січових Стрільців.  З верхніх поверхів будинку в автомобіль полетіли яйця.

«Беркут» і міліція забарикадувалися у внутрішньому дворі за металевими воротами. Натовп пішов на штурм і вирвав ворота з завіс. Усі виходи з будинку і двору, в який міліція завела затриманих, протестувальники заблокували. Люди також взяли в щільне кільце силовиків у цивільному, які координували дії міліції. Частина з цих осіб розмовляла російською мовою. Представлятися вони відмовлялися, вперто ігноруючи вимоги депутатів обласної і міської ради.

Врешті на місце події прибув голова обласної ради, кандидат по округу №83 від Обєднаної опозиції Олександр Сич. Під тиском громадськості Романа Онуфріїва і Володимира Балагуру звільнили.

Прокуратурою Івано-Франківської області 9.10.12 року порушено кримінальну справу “щодо депутата Івано-Франківської міської ради В. Колковського, директора Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради О. Гаркота та невстановлених осіб за ознаками злочину передбаченого ч.3 ч. 15, ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара в особливо великому розмірі)”.

“Встановлено, що О. Гаркот отримав хабар у розмірі 30000 доларів за вирішення питання про видачу довідки змісту будівного кадастру та довідки містобудівних умов та обмежень будівництва. Після отримання вказаної суми він сів у автомобіль, де вже перебували двоє депутатів Івано-Франківської міської ради В. Балагура та Р. Онуфрієв. Питання про їх причетність до вчинення даного злочину перевіряється в ході слідства”, -- йдеться в офіційному повідомленні прокуратури.

Як розповів на прес-конференції Роман Онуфріїв, вони втрьох з Балагурою та Гаркотом, будучи давніми друзями, їхали у машині Балагури «попити чаю», коли дорогу перегородили кілька автомобілів з київськими номерами, і їх брутально, нічого не пояснюючи, витягнули з авто й почали обшукувати. Все, що з ними відбувалося, Онуфріїв назвав брудною провокацією і політичним замовленням. Руслан Марцінків та Роман Онуфріїв закликали журналістів не вірити у версії правоохоронних органів щодо вчорашнього інциденту.

За словами «свободівців», такі дії правоохоронців мають замовний характер та є черговим свідченням, що партії влади та їхні приховані кандидати у народні депутати розуміють свою майбутню поразку. А тому чинять провокації щодо опозиції із залученням правоохоронних структур. «Їм треба відволікти увагу від того, що у бюджеті нема коштів на зарплату, і тому починають робити скандали», - сказав Роман Онуфріїв. Він повідомив, що йому так і не висунуто жодних звинувачень. Хоча не виключає, що проти нього та інших затриманих будуть сфабриковані докази та висунуті звинувачення у торгівлі наркотиками, зброєю і тому подібне. Олег Гаркот наразі перебуває під наглядом праовохоронців в обласній лікарні. До нього не допускають нікого, навіть його дружину.

Олександр Шевченко, якого “свободівці” звинуватили в організації провокації, зауважив на прес-конференції, що він звернувся з депутатським запитом до прокуратури та Служби безпеки України з проханням пояснити причини вчорашнього затримання голови фракції «Свобода» в Івано-Франківській міській раді Романа Онуфріїва та депутата міськради  Володимира Балагури. На запитання журналістів, як він відноситься до того, що «свободівці» саме його вважають організатором затримання, кандидат відповів, що нічого про ці звинувачення не знає.

Фото звідси http://www.gk-press.if.ua/node/7619

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]