Під час вчорашнього засідання ОВК №117 діловод комісії самостійно зареєструвала подання про заміну членів дільничних виборчих комісій. Жінка зробила це за неймовірно малий проміжок часу та  без належної перевірки документів, оскільки члени ОВК, які повинні перевіряти подання, заходилися на засіданні

Сьогодні вранці секретар ОВК №117 та спостерігач Громадянської мережі ОПОРА попросили для перегляду журнал реєстрації. Як виявилося, записи в журналі №430-464 про реєстрацію подань були зроблені діловодом під час того, як усі члени ОВК були на черговому засіданні. Записи зроблено одним почерком, з проставленими олівцем позначками часу їх надходження і реєстрації (до 19:15). Через деякий час позначки олівцем були витерті та виправлено на інші – в період між 17:52 та 18:00. Так, фактично, діловод прийняла 35 подань від партій та кандидатів за 8 хвилин!

Такі подання надійшли від Ліберальної партії України, «Братства», «Віче», «Громадянської солідарності», «Руської єдності», кандидата Барана О. В. (ПР), фракції Партії регіонів, Молодіжної партії, «Русь єдиної», ПП «Зелені», Демократичної партії угорців, «Вітчизна», «Руського блоку» та інших (всього 35).

Разом з тим, коли зранку кілька членів комісії попросили показати ці подання, щоб пересвідчитися у їх наявності, їм було повідомлено, що ці документи заходяться у кабінеті системних адміністраторів, які нібито вчора вносили ці зміни на сервер ЦВК. Проте, після приходу о 12:00 системні адміністратори повідомили, що у них цих документів немає та ніхто їм ці документи не передавав. Тоді інші члени комісії та діловоди почали «шукати» ці подання і, зрештою, було надано для огляду перших 10 подань. До 14:30 було принесено ще 21 подання. 

Слід також наголосити, що подання про заміну членів ДВК не були оформлені належним чином.  Зокрема, на заявах відсутні дати, бракує підписів, також бракує копій паспортів кандидатів. Немає і розписок про прийняття цих документів від суб’єктів подання, які мали б бути підписані головою ОВК. У відсутності необхідних документів діловод проблеми не вбачає. Жінка стверджує, що усі заяви є й невдовзі знайдуться – вони перевірялися членами комісії, а тому знаходяться у різних кімнатах ОВК.

Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.