25 вересня 2012 року у приміщенні реформатської церкви міста Берегова Закарпатської області (одномандатний виборчий округ №73) пройшли урочистості з нагоди відкриття нового навчального року в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ

На заході побували високі гості із сусідньої держави – віце-прем’єр міністр уряду Угорщини Жолт Шемйєн, Надзвичайний і Повноважний посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр, консули консульства Угорщини в Україні.

Побував на церемонії у якості голови Закарпатської обласної ради й Іван Балога. Детально про участь пана Балоги у згаданому заході написала прес-служба Закарпатської обласної ради.

Втім не зрозуміло, чому Іван Балога брав участь у згаданому заході як чиновник органу місцевого самоврядування, оскільки ще 6 серпня він взяв офіційну відпустку на період виборчої кампанії.

Нагадаємо, сам урочистий захід пройшов на території міста Берегово, яке входить в одномандатний виборчий округ №73, на якому Іван Балога є кандидатом в народні депутати України від політичної сили Єдиний Центр. Тож є підстави вважати, що чиновник використав свою посаду, аби мати ще один інформаційний привід з’явитися перед потенційними виборцями – студентами та колективом Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Сьогодні ж, 10 жовтня Іван Балога в статусі голови Закарпатської обласної ради зустрівся ще з однією офіційною делегацією Угорщини. Цього разу Закарпаття відвідав голова Угорського парламенту Ласло Кевер. Разом з Іваном Балогою вони мали  короткі перемовини у залі для делегацій. Знаковим у численних зустрічах Івана Балоги з офіційними представниками угорської сторони є те, що на окрузі за яким він балотується до Верховної Ради України компактно проживає велика кількість представників угорської національної меншини.

Перериванням офіційної відпустки на період виборчої кампанії відзначився рідний брат Івана Балоги Віктор, чинний міністр МНС України. Початок його неоплачуваної відпустки датований 6 серпня 2012 року, у зв’язку з тим, що 3 серпня Центральна виборча комісія зареєструвала Віктора Балога кандидатом в народні депутати України від політичної сили Єдиний Центр на одномандатному виборчому окрузі №69. Проте, це не завадило Віктору Балозі 1 та 2 жовтня очолити делегацію від України на шостому засіданні чесько-української комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, що відбувалось в місті Прага (Чехія).

Ще одним чиновником, який продовжує виконувати посадові обов’язки будучи у відпустці через офіційну реєстрацію кандидатом від політичної сили Партія регіонів на одномандатному виборчому окрузі №73 є Іван Бушко. Його службова активність прямо співпадає з межами округу, за яким він балотується.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.