9 жовтня 2012 р. довготерміновий спостерігач ОПОРА став свідком того, як представники кандидата в депутати – самовисуванця Миколи Мартиненкова розповсюджували продуктові пайки серед виборців

Зокрема розповсюдження продуктових наборів відбувалось в Кам’янобрідському районі м. Луганськ о 16:00 на перехресті вулиць Кам’яна та Рилєєва, а о 17:00 на вул. Станіславського.

До продуктового набору входило: 1 кг макаронних виробів, один двокілограмовий пакунок борошна, 1 кг цукру та 1 л. сонячної олії.

Схема розповсюдження продуктових пайків була така: представники кандидата Миколи Мартиненкова через агітаторів збирали людей на вулиці в зазначений час, після чого, відповідальні особи від кандидата з ними проводили розмову та розповідали про те, чому необхідно на цих виборах підтримати Миколу Мартиненкова. Після невеличкої 15-хвилинної доповіді під’їхала вантажна машина, з якої виборцям роздавали продуктові пайки. Усього процедура розповсюдження на 1 місті, зазвичай, займала близько 45 хвилин. В місцях розповсюдження продуктових пайків також знаходились агітаційні намети Миколи Мартиненкова.

Коли журналіст видання «Точка ОПОРИ» Максим Данильченко почав робити відео, зйомку розповсюдження продуктових пайків, до нього підійшли невідомі особи, які представились представниками кандидата Миколи Мартиненкова та в грубій формі перешкоджали проводити журналістську діяльність та проводити відеофіксацію інциденту, посилаючись на те, що вони захищають власні «авторські права». Жодні заперечення та аргументи від журналіста не сприймались та, фактично, невідомі особи перекрили можливість продовжити відеозйомку розповсюдження продуктових пайків.

Незважаючи на перешкоджання, довготерміновий спостерігач ОПОРА встиг зафіксувати непрямий підкуп виборців:

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.