Зіпсований у Нікополі пам’ятник комуністичному вождю Леніну став причиною конфлікту для представників двох політичних сил – Комуністичної партії України та ВО «Свобода».

На пам’ятник, що стоїть на перехресті проспекту Трубників та проспекту Електрометалургів в ніч з 28 на 29 вересня невідомими особами було нанесено націоналістичні гасла, символи та антикомуністичні заклики.

Акт вандалізму послужив причиною конфлікту, який стався 29 вересня неподалік одного з наметів ВО «Свобода» між Соколовим Олександром Анатолівичем (кандидат в депутати Верховної Ради від КПУ по списку) та Толстоногом Сергієм Петровичем (членом Нікопольської організації ПП ВО «Свобода»).

Олександр Соколов спостерігачеві ОПОРИ пояснив свої претензії до Сергія Толстонога його зухвалістю у розмові про нічний інцидент та грубою відповіддю: «Ти нас що, за руку впіймав?!».

Сергій Товстоног стверджує, що до розмальованого пам’ятника він і члени їхньої партії ніякого відношення не мають. «Свободівець» звинувачує Олександра Соколова у погрозах фізичною розправою.

В результаті конфлікту були написані заяви до міліції від обох сторін. В міліції було підтверджено факт вандалізму та подання зустрічних заяв комуніста і свободівця. Від детальних коментарів співробітники правоохоронних органів відмовились.

dnipro_29092012439

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.