У Луганську суд заборонив видання друкованого органу масової інформації. Так, рішенням Ленінського районного суду м. Луганська від 3 жовтня 2012 р. заборонений випуск газети «Наш вибір» до закінчення виборчого процесу на підставі повторного порушення статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Як вказано в тексті Постанови суду, у випуску газети №18 від 16.09.2012 р. були розміщені результати соціологічного опитування на предмет рейтингу політичний партій у 113 виборчому окрузі.

При цьому, як встановив суд, газета вказала територію, на якій проводилося дослідження, розмір вибірки, метод і спосіб опитування, точне формулювання  питання. Але не було вказано точної назви організації, що проводила опитування. Опитування проводилося Громадською організацією «Соціолаб». В той же час організаторами соціологічного опитування, було використано назву «агентство «Соціолаб». Представник відповідача пояснював, що замовника не було, громадська організація виконала це дослідження за власною ініціативою.

Суд постановив, що газета «Наш вибір» допустила повторне порушення закону, оскільки тим же Ленінським районним судом у м. Луганську раніше вже приймалися рішення про подібні порушення, допущені у випусках газети від 02.09.2012 р. (Постанова суду від 12.09.2012 р.) і від 09.09.2012 р. (Постанова суду від 13.09.2012 р.). При цьому суд не взяв до уваги пояснення представника відповідача, що видавець газети про ці позови не знав, оскільки не був повідомлений про них судом

Нагадаємо, відповідно до п. 2 ст. 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, зобов'язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування.

Луганськ

Луганськ

Луганськ

Луганськ

Луганськ

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.