Невідомі спалили автомобіль голови виборчої комісії №111 (133-й округ, Київський район Одеси) Жана Ніколаєнко

spalenyj_avtomobil

Як повідомив виданню «Думская» сам постраждалий, інцидент стався в ніч з суботи на неділю. Автомобіль марки ВАЗ 2109 знаходився у дворі його приватного будинку по Люстдорфській дорозі.

«Близько четвертої ранку двоє невідомих перелізли через паркан і підпалили машину. Батько крізь сон почув собачий гавкіт, вибіг у двір і став гасити машину зі шлангу», - розповів глава виборчкому.

Як стало відомо, рятувальників Жан Ніколаєнко не викликав.

Приїхавши на місце події, оперативники виявили дві пляшки з горючою сумішшю. Наразі всі матеріали знаходяться в прокуратурі.

У той же час, як повідомив охоронець приватного об'єкту, розташованого неподалік, вночі він бачив двох чоловіків. Ті, виявивши, що їх помітили, поцікавилися у охоронця, в яку сторону найкоротший шлях. Але коли машина почала горіти, не дочекавшись відповіді, втекли.

Жан Ніколаєнко пов'язує подію зі своєю професійною діяльністю.

«Я не підозрюю, я стверджую, що це справа рук Маркова (кандидата по 133 округу - ред.), оскільки неодноразово на мою адресу лунали погрози», - заявив постраждалий.

Разом із тим, у штабі Ігоря Маркова ці звинувачення відкидають. Відомий адвокат Олександр Казарновський, який працює в штабі політика, заявив прес-секретарю Громадянської мережі ОПОРА: “Штаб Ігоря Маркова до цих дій (якщо вони дійсно мали місце, а не є плодом уяви Жана Ніколаєнко, оскільки ми не перевіряли, чи було насправді те, про що він говорить) не має абсолютно ніякого відношення”.

Крім того, Олександр Казарновський повідомив, що штаб Ігоря Маркова звернувся до правоохоронних органів щодо притягнення Жана Ніколаєнко до кримінальної відповідальності за завідомо неправдивий донос, поєднаний із звинуваченням у скоєнні тяжкого злочину (оскільки підпал як знищення чужого майна є злочином, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років, тобто він є тяжким).

Напади на Жана Ніколаєнко вчиняються не вперше - минулої суботи троє невідомих з ножем накинулися на чоловіка біля його будинку. Тоді активіста врятувала мотоекіпіровка: постраждалий відбувся незначними травмами ноги і шиї.

На виборах Жан Ніколаєнко представляє кандидата в народні депутати по 133-му округу від Партії регіонів Олексія Гончаренка. Крім того, він є помічником депутата Одеської обласної ради Михайла Шмушковича, на якого в липні 2011 року також здійснено напад - троє злочинців, які ледве не до смерті побили депутата, досі у розшуку.
Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.


У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.