30 вересня в  м. Берегово Закарпатської області відбувся 49-й Берегівський  районний фестиваль «Дружба без  кордонів BeregFest 2012». Це - найстаріший фестиваль Закарпаття, який було започатковано ще у 1963 році. Через свою багаторічну славу він є одним з найбільш відвідуваних фестивалів Закарпаття. Цього року, за словами організаторів, його гостями стали близько 15 000 людей

Традиційним місцем, де відбувається дійство, був берегівський стадіон «Дружба». Вхід до нього під час проведення був масово обвішаний прапорами Партії регіонів. Десятки стягів знаходились в середині стадіону та навколо трибун. На території були також блакитно-білі намети з агітацією Партії регіонів.

2012_10_05_beregfest_

Під час офіційної церемонії відкриття фестивалю зі сцени лунали неодноразові подяки в адресу представників міської, районної та обласної влади, а також Партії регіонів. Переважна більшість чиновників, що перебували на сцені, є її представниками, а троє ще й кандидатами до Верховної Ради України.

Мова йде про міського голову міста Берегово Іштвана Гайдоша, який балотується за списками Партії регіонів та Івана Бушка – першого заступника голови Закарпатської обласної адміністрації, кандидата від Партії регіонів за одномандатним виборчим округом №73 (в який входить місто Берегово та більша частина одноіменного району). Окрім цього, на сцені знаходився В’ячеслав Шутко, який очолює Мукачівську міську організацію Партії регіонів та є кандидатом від неї в одномандатному виборчому окрузі №69 з центром в місті Мукачево (в округ входить однойменний район та частина Берегівського району).

Слова вітання учасникам та гостям фестивалю звучали від голови Берегівської районної державної адміністрації Ігора Свищо та голови Берегівської районної ради Андрія Бігарі. В своїх інформаційних матеріалах ОПОРА неодноразово звертала увагу на використання цими особами адміністративного ресурсу на користь Партії регіонів.

Окрім Партії регіонів, на берегівськогму фестивалі не було представлено жодної іншої політичної сили та кандидатів. Натомість з агітаційних наметів повсюдно роздавались листівки партії «Зелене світло» малому бізнесу» та її програма «Від стабільності - до добробуту!».

У коментарі ОПОРІ один із організаторів фестивалю Володимир Гвоздьо зазначив, що у приміщенні спорткомплексу, де проходила частина програми BeregFest, прапори Партії регіонів висять уже понад три місяці.

«Очевидно, - припускає пан Гвоздьо, - так вирішило керівництво спорткомплексу. На час проведення фестивалю прапори просто не зняли, а не вивішували їх спеціально для фесту». Щодо частини фестивалю, котра проходила на стадіоні, то тут, каже Володимир Гвоздьо, організатори попросили політичні сили агітувати за межами стадіону.

За словами Володимира Гвоздя, на афішах було згадано ім’я кандидата від  Партії регіонів Івана Бушка, оскільки він сприяв випуску поліграфічної продукції фестивалю.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.