За спостереженням Громадянської мережі ОПОРА, деякі кандидати в народні депутати використовують державні свята як інструмент роботи з певними електоральними групами у рамках проведення власної передвиборної кампанії.  Можливістю справити позитивне враження на пересічних виборців не знехтував й кандидат в народні депутати по виборчому округу № 208 від ВО «Батьківщина» Вячеслав Неволько під час святкування Дня працівника освіти у одній з сільських шкіл Чернігівської області.

Так, 5 жовтня місцевій школі с. Вересоч, Куликівського району, Чернігівської області відбулися урочистості, під час яких представник пана Неволько привітав від імені кандидата в народні депутати усіх присутніх (відео). На заході були присутні всі учні сільської школи, а також весь педагогічний склад та обслуговуючий персонал.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Нагадаємо, виборче законодавство містить заборону розміщувати агітаційні матеріали та політичну рекламу в установах державної та комунальної власності, якими є загальноосвітні школи. Однак усні агітаційні промови у цих закладах не визнаються законом як порушення.

Проте, на думку представників мережі ОПОРА в Чернігівській області, цей факт можна розцінити як порушення Закону України «Про освіту».

Так, відповідно до ст. 8, ч. 1 зазначеного закону, навчально-виховний процес у навчальних закладах є вільним від втручання політичних партій, громадських, релігійних організацій.

Ольга Різенко
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.