Газета Берегівської міської ради «Берегово» на своїх шпальтах активно пропагує діяльність Партії регіонів. Натомість інші політичні сили та кандидати, які змагаються за місце у парламенті 2012 року, згадуються тільки в негативному ракурсі

Назви інформаційних матеріалів видання, які знаходяться на передових сторінках, мають безапелятивну та категоричну форму. Зміст багатьох з них переслідує кандидатів та політичні сили опонентів, принижуючи та дискредитуючи їх.

Натомість величезна кількість позитивних матеріалів присвячена Партії регіонів та її кандидатам. До останніх належать Іван Бушко, заступник голови Закарпатської державної обласної адміністрації, який балотується за одномандатним виборчим округом №73 та Іштван Гайдош, чинний міський голова міста Берегово, який є кандидатом за виборчим списком Партії регіонів.

Частина матеріалів, які відверто присвячені кандидатам, містять позначку «політреклама». Проте суттєву частину змісту видання займають матеріали з прихованою за змістом агітацією.

До прикладу, в номері 38 (627) за 28 вересня 2012 року на першій шпальті під позначкою «політреклама» розміщено матеріали «Експрес думка: за Івана Бушка та Партію регіонів» та інформація прес-служби тієї ж партії «І. Бушко: «Визнавши себе русинами, збережемо русинську мову…». Натомість, матеріал «Туризм в нашому краї» підписаний авторством Івана Бушка, не містить жодних позначок про те, що ця інформація є політичною рекламою. Хоча, демонструє вона бачення кандидата щодо розвитку краю та першочергових завдань, які потрібно здійснити Закарпаттю.

У рубриці «Дзвінок до редакції» газеті дякують її читачі з села Грабове за її інформаційну роботу. При цьому, подяка звучить також і на адресу голови районної партійної організації Партії регіонів Юрію Кноблоху за те, що той сприяє транспортуванню газети до села.

На другій сторінці матеріал «На порядку денному - перспективи закладів освіти» де на трьох четвертих шпальти, йде мова про зустріч кандидатів в народні депутати України Іштвана Гайдоша та Івана Бушка з колективами чотирьох місцевих навчальних закладів. Матеріал не містить позначок, що свідчили б про політичну рекламу.

На третій сторінці подається інформація, як Іштван Гайдош інспектує хід ремонту однієї з доріг в місті Берегово. Проте й тут не обійшлось без згадки про його балотування до Верховної Ради України, хоча в доволі контраверсійній формі: «Слід наголосити, що Іштван Гайдош перевіряв якість ремонту доріг як міський голова, а не як кандидат у депутати ВР, аби не дати шансу своїм політичним опонентам звинуватити його у зловживанні службовим становищем, використанні так званого адмінресурсу у період передвиборної кампанії до Верховної Ради».

На 6 сторінці розміщено матеріал «Кличко та Шевченко – успіх в спорті, не в політиці. Ставлення українців до великих спортсменів змінюється в гірший бік». Матеріал супроводжує глумлива фотоілюстрація, де Андрій Шевченко дебатує із Віталієм Кличком. Обидва є кандидатами Верховної ради України. Матеріал несе повідомлення, що обидва колишні спортсмени мало орієнтуються в політичних процесах, і навряд заслуговують стати депутатами. Судження підкріплюються соціологічними показниками, які демонструють низький та нестійкий характер симпатій електорату до цих двох кандидатів, та політичних сил, які вони представляють.

До прикладу, номер газети "Берегово" 37 (626) за 21 вересня 2012 року містив матеріал «Підтримати голосами мажоритарника Івана Бушка та ПР - закликає "списочник" Іштван Гайдош". Тут йшла мова, про відвідування кандидатами трудові колективи СП "Айсберг", ТОВ "ЗарахМоден", районних лікарень. В іншому матеріалі - «Футболісти матимуть роздягальню», розповідається про спорудження роздягальні у селі Кідьош за сприяння членів Партії регіонів, а конкретно -  Ігора Свищо (що є головою Берегівської РДА) та депутатом Берегівської районної ради Юрієм Кноблохом, що очолює районну організацію партії.  В інформації містився й коментар Івана Бушка: «Перший заступник голови ОДА, кандидат у народні депутати України від Партії регіонів Іван Бушко схвально оцінив таку опіку меценатів...».

Жодних матеріалів, присвячених іншим політичним силам чи кандидатам у газеті, відсутні: як рекламні так і приховані. Виникає думка, що газета «Берегово» використовується, як друкований інструмент агітації виключно за Партію регіонів та її кандидатів: Іштвана Гайдоша, який балотується в списку партії й Івана Бушка, який балотується в окрузі №73 до якого входить місто Берегово та більша частина однойменного району. Натомість газета в матеріалах дискредитує інші політичні сили та кандидатів перед читачами.

Зважаючи на те, що видання «Берегово» є друкованим органом міської ради міста Берегово, її друк та діяльність редакції фінансується з бюджету міста, що наповнюють усі члени його громади. В такому випадку тенденційність видання до однієї політичної сили та двох кандидатів, є неприпустимою. Надто, коли одним з них є міський голова Берегова. Адже в такому випадку можна стверджувати про використання ним адміністративного ресурсу, газети «Берегово», яка підпорядкована очолюваному ним органу.

Використання адміністративного ресурсу прослідковується й в газеті «Вісник Берегівщини», що є друкованим органом Берегівської районної ради та районної державної адміністрації. Газета за 22 вересня 2012 року розмістила матеріал «Побажання виборців віддзеркалюють інтереси громади», в якому йшлося про зустріч двох кандидатів із головами села Вари Елемиром Шоломоном;  села Галаборіна чолі на чолі з Бейлом Товтом та села Бадалова, в якому головує Імре Солої. Обговорювали проблеми сіл, запровадження угорської мови у статусі регіональної; голови сільрад дякували за здійснені роботи для громад рїх, поінформували своїх читачів згадані ЗМІ.

В номері «Вісник Берегівщини» за 29 вересня 2012 розміщена інформація про зустріч Івана Бушка та Іштвана Гайдоша з громадою села Кідьош; участь Іштвана Гайдоша у святкуванні Дня села Берегуйфолу (фестиваль страв з риби та дичини); агітаційні коментарі на тему «Чому я підтримую кандидата-мажоритарника по 73 виборчому округу Івана Бушка?» від голови Берегівської РДА Ігоря Свищо, голови Берегівської районної ради Андрія Бігарі, начальника управління освіти Берегівської міської ради Людмили Токар, директора тамтешньої угорської гімназії Арпада Сабо, директора районного музею Івана Шепи, директора ЗОШ №3 Магдалини Бочков, головного лікаря Берегівської ЦРЛ Івана Малеша, депутата міської ради Сергія Митника та секретаря міської ради Віталія Кайнова. Останній матеріал містив примітку, що всі коментарі були відібрані у позаробочий час.

В цьому ж номер єі матеріал «Лісівники Берегівщини підтримують Партію регіонів». Мова в ньому йшла про зустріч 25 вересня 2012 року Іштвана Гайдоша та Івана Бушка з лісівниками Берегівського району у селі Яноші.

2012_10_05_berehivska_hazeta__

2012_10_05_berehivska_hazeta_
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.