Нагадаємо, що 18 серпня довготерміновим спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА було зафіксоване порушення виборчого законодавства у частині ведення агітації. Так, на дошці оголошень в Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т.Г. Шевченка представником мережі була помічена інформаційна листівка, на якій було зазначено про підтримку спортивного змагання з боку кандидата в народні депутати по 206 округу Станіслава Прокопенка. Хочеться звернути увагу, що ця подія перейшла в площину судових розглядів.

22 вересня кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 206 від партії «УДАР» Оленою Поповою було подано скаргу до Чернігівської окружної виборчої комісії № 206 про порушення Партією регіонів (яка висунула кандидатом Станіслава Прокопенка) частини 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Чернігівською ОВК № 206 скаргу було залишено без розгляду. Підставою цьому стала норма виборчого закону, відповідно до якої скарга на дії чи бездіяльність кандидата у депутати має подаватися до Центральної, а не окружної виборчої комісії. Відповідно комісія вирішила, що кандидат Олена Попова оскаржує дії кандидата у народні депутати Станіслава Прокопенка, а не Партії регіонів, хоча у документі самої скарги зазначалося протилежне.

У зв’язку з цим політичною партією «УДАР» 25 вересня 2012 року було подано позовну заяву до Чернігівського окружного адміністративного суду з вимогою визнати дії ОВК № 206 протиправними.

У свою чергу, Чернігівський окружний адміністративний постановив:

  • Визнати протиправною та скасувати Постанову окружної виборчої комісії одномандатного округу № 206 від 22 вересня 2012 року №9;
  • Зобов’язати окружну виборчу комісію № 206 розглянути скаргу кандидата у народні депутати Олени Попової від 22 вересня 2012 року.

Чернігівська окружна виборча комісія, не погоджуючись з рішенням суду, направила апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду, яким було скасовано Постанову Чернігівського окружного адміністративного суду (Додаток 2).

Основною підставою для цього Київським судом було визначено той факт, що політична партія, що висунула кандидата у депутати, і кандидат у депутати є окремими суб’єктами виборчого процесу, та діють незалежно один від одного. Таким чином, Чернігівська окружна виборча комісія 206-го округу, на думку Київського суду, не могла розглядати скаргу кандидата Олени Попової. 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.