У п’ятницю, 5 жовтня, лідер партії «УДАР» Віталій Кличко з незапланованим візитом завітав до Запорізької області. В Запоріжжі він не зустрічався з людьми, а одразу попрямував на акцію «Ні – політичним переслідуванням!» до міста Вільнянськ виборчого округу № 82, по якому балотується відомий своїми чотирма кримінальними справами та всеукраїнським розшуком кандидат у народні депутати від цієї партії Вадим Кривохатько.

Активістів УДАРу та лідера зустріли у Вільнянську ремонтом головного майдану, де Кличко зустрічався з людьми. Вранці на площі за допомогою техніки знесли трав’яне покриття, зібрали купи землі і почали готуватись до асфальтування.  За словами голови Запорізької міської організації партії та кандидата в народні депутати по виборчому округу № 76 Василя Варецького, це все зроблено владою навмисно, щоб завадити проводити захід. До того ж він розповів, що вранці прийшли невідомі і почали зривати прапори з встановленої сцени.

Мер Вільнянська Наталя Мусієнко думає інакше, вона говорить, що це запланований ремонт і ніякого політичного підтексту в цьому немає. «В четвер, 4 жовтня, на сесії міської ради вирішили питання благоустрою на цій площі. На сесії був депутат від УДАРу Валерій Бумажний, він дізнався про це і буквально через 3 години приніс повідомлення про проведення сьогоднішньої акції. Це черговий закид УДАРу, щоб показати, що їх в чомусь обмежують. Я думаю, що захід відбудеться на висоті, адже ніхто нікому не перешкоджає», - розповіла ОПОРІ пані Наталя.

Певні незручності не завадили людям прийти на зустріч з Кличком, за словами організаторів, майдан зібрав близько двох з половиною тисяч осіб, хоча органи місцевого самоуправління говорять, що там було значно менше людей – трохи більше п’яти сотень . Вже на прес-конференції у Запоріжжі Кличко повідомив, що в п’ятницю вранці був у Генерального прокурора України Віктора Пшонки, і говорив з ним про незаконні кримінальні справи та переслідування Вадима Кривохатька.  Пан Пшонка, в свою чергу, обіцяв розібратись протягом 10 днів.

На питання ОПОРИ, коли будуть відомі спільні кандидати, яких домовились висунути «УДАР» та об’єднана опозиція «Батьківщина», Віталій Кличко відповів, що до 15 жовтня включно вони це зроблять і оприлюднять.

На думку представників органів прокуратури, акція за участі Віталія Кличка у Вільнянську не несла політичного характеру.

Вільнянськ

Вільнянськ

Вільнянськ

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 5006577
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.