Після зафіксованого факту розміщення прапору із символікою Партії регіонів на урочистій лінійці Харківської ЗОШ № 88 представники ВО «Батьківщина» звернулися до суду. Вони вимагали визнати протиправними дії адміністрації навчального закладу. Та Орджонікідзевський районний суд міста Харкова не задовольнив судовий позов.

За поясненням Артура Барабанова, уповноваженої особи політичної партії ВО «Батьківщина» в 172 окрузі, 24 вересня він, прямуючи на своєму автомобілі, побачив встановлений блакитний стяг із символікою Партії регіонів на території Харківської ЗОШ № 88 імені О.Г. Зубарєва. Як виявилося пізніше, в цю саму годину школа відзначала День партизанської слави, з нагоди якого була організована урочиста лінійка.

Харків

Артур Барабанов наголошує на тому, що дані події прямо порушують частину 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», зміст якої полягає у забороні розміщувати агітаційні матеріали та політичну рекламу на будинках і в приміщеннях установ і організацій державної і комунальної форми власності.

Наявність стягу Партії регіонів під час урочистостей підтверджують відзняті фото- та відеоматеріали, а також свідки – Тарас Ковальчук, довірена особа кандидата в народні депутати у 172 окрузі від ВО «Батьківщина» Олександра Світличного, та спостерігач політичної партії ВО «Батьківщина» Ганна Рудик. В результаті був складений акт про порушення та судовий позов до Орджонікідзевського районного суду міста Харкова про визнання протиправними дії адміністрації ЗОШ № 88 та з проханням зобов’язати усунути дане правопорушення, а також утримуватися від таких дій в подальшому.

27 вересня відбулося судове засідання щодо розгляду даної справи. В якості відповідачів на ньому виступили директор навчального закладу Валентина Пухлій та педагог-організатор Катерина Пашкова, які підтвердили факт розміщення на урочистій лінійці стягу Партії регіонів. Та наявність партійного прапору на тумбі, де мав би розташовуватися Державний, вони помітили вже в ході урочистого заходу, коли винесли синьо-жовтий стяг. Пояснити ж, хто і коли встановлював партійний прапор, і яким чином його прибрали, ні перший, ні другий відповідач не змогли.

Тарас Ковальчук під час спілкування зі спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА відмітив, що Державного прапора України на заході він не бачив. Його слова телефоном підтвердив свідок подій Артур Барабанов. Не зафіксований представниками ВО «Батьківщина» Державний прапор і на фото з місця подій.

Як директор, так і педагог-організатор на судовому засіданні наголошували на тому, що в перелік їх посадових обов’язків встановлення прапорів не входить. Катерина Пашкова під час слухання справи додала, що відповідних розпоряджень щодо встановлення стягу не отримувала. А Валентина Пухлій зазначила, розпоряджень щодо установки, як і розпоряджень прибрати прапор Партії регіонів вона не надавала. Крім того, за словами останньої, в школі не визначена особа, яка б відповідала за напрям встановлення прапорів.

Результатом судового засідання стала постанова відмовити в задоволенні позову представників ВО «Батьківщина». Відтак, дії адміністрації Харківської ЗОШ № 88 з розміщення прапора із символікою політичної партії високою рукою суду не було визнано протиправними. Адже, як говориться у судовій постанові, «не знайшло свого підтвердження, хто саме встановив даний прапор та в який саме час, тоді як достовірно встановлено, що директор школи не надавала наказу щодо розміщення прапору біля будівлі школи».

Суд також постановив відмовити позивачеві у проханні зобов’язати адміністрацію закладу усунути правопорушення і утримуватись від протиправних дій в подальшому. Дане рішення вмотивоване тим, що на час розгляду позову прапор на території навчального закладу був відсутній, а вимога заборони розміщення агітаційних матеріалів протягом виборчої кампанії вже закріплена статтею 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» і не потребує повторної заборони суду.

4 жовтня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулися до директора Харківської ЗОШ № 88 імені О.Г. Зубарєва Валентини Пухлій з метою отримати коментар щодо цих подій. Вона відповіла, що стала заручницею ситуації і жодних коментарів не дає.

За словами Тараса Ковальчука, правом оскарження постанови Орджонікідзевського районного суду міста Харкова в апеляційному суді позивач - політична партія ВО «Батьківщина» в особі уповноваженого Артура Барабанова - не скористався.

Постанова суду

Постанова суду

Постанова суду

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.