У виборчому окрузі № 19 із центром у місті Володимирі-Волинському кандидати у народні депутати розклеюють агітаційну продукцію у непризначених для цього місцях. Про це пишуть на веб-сайті Богдана Приступи, кандидата по цьому ж округу від «Меріократичної партії України». Останній використав порушення опонентів як метод піару у соціальних мережах.

Волинь

Агітація в неналежному місці

Кандидати-мажоритарники по виборчому округу № 19 розміщують свої агітаційні плакати в місцях, які не входять до переліку місць визначених рішенням виконавчого комітету Нововолинської міської ради від 19 липня 2012 року № 230 «Про відведення місць для розміщення  матеріалів передвиборної агітації в ході підготовки до виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року».

Волинь

Ці порушення зафіксували активісти громадської організації Клуб української культури «Аратта», які приєдналися до акції «За чесні вибори», ініційованої користувачами місцевого порталу міста Нововолинська, - пишуть на веб-сайті. Сам кандидат теж доєднався до акції.

Волинь

Волинь

Так, було зафіксовано розклеєні у непризначених місцях агітки кандидатів: самовисуванця Геннадія Частякова, Євгена Мельника (ВО «Свобода») та Євгенія Недищука (Українська народна партія). Помітили й розлейки Об’єднаної опозиції «Батьківщина».

Богдан Приступа використав такі порушення опонентів на свою користь. Так, замість того, щоб здирати плакати, він клеїв на них наклейки із написом: «Я порушую закон. Голосуй за мене».

Волинь

У відповіді на запит на інформацію спостерігачів ОПОРИ, який подавали ще раніше, міська рада вказала, що рішення є на офіційному веб-сайті. Проте, воно там не опубліковане до сьогодні. Можемо лише припускати, що кандидати, не маючи вільного доступу до рішення, знехтували його вказівками щодо розміщення агітматеріалів.

news_05_10_2012_777

ВІДЕО

До слова, з таким розклеюванням агітаційних матеріалів борються й активісти зі Спілки молодіжних організацій «Молодіжна платформа» у Луцьку. Так, 4 вересня вони збирали круглий стіл із громадськими діячами, журналістами, кандидатами у народні депутати та представниками партій, щоб закликати суб’єктів виборчого процесу не розклеювати у непризначених місцях агітматеріали й не засмічувати місто. В результаті заходу громадські активісти запропонували кандидатам підтримати меморандум Про співпрацю громадськості із кандидатами у народні депутати України. Під ним підписалося п’ять кандидатів у нардепи по виборчому округу № 22.

Марія Доманська,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.