У цій статті мова піде про те, де, як і яким чином забували партії та кандидати про встановлені законом норми щодо проведення агітації

В недозволеному місці

У вересні, кандидати та партії не скупились на порушення виборчого законодавства в частині правил проведення агітації. Причому деякі порушення тривали ще з серпня місяця, що особливо дивує, оскільки ніякої реакції з боку правоохоронних органів так і не спостерігалося.

Наприклад, досі не всі кандидати усвідомили, що агітація в громадському транспорті заборонена. Зокрема, у 133 окрузі відразу два самовисуванця Юрій Преснов та Вадим Чорний ще в серпні розмістили на багатьох маршруток свою агітацію. У вересні Юрій Преснов свою рекламу ще й свіженькою замінив. Щоправда, 1 жовтня куратор «Народного бюджету» свою рекламу все ж зняв.

Аналогічним порушенням грішили в 139, 140 і 142 виборчому округах, де в маршрутних таксі виборцям доводилося спостерігати плакати Олександра Пресмана, Давида Жванії та Ігоря Плохого відповідно.

Перекочувало з минулого місяця і порушення з розміщенням агітації на будинках державної та комунальної власності. Не дивлячись на гучні заяви губернатора, ще в кінці серпня про те, що, всі прапори Партії Регіонів або вже зняли, або знімуть найближчим часом, головного чиновника області, схоже, слухати не хочуть. На багатьох будівлях сільських рад або на будівлях соціально-культурної сфери як і раніше красуються прапори ПР.

Крім того, кандидати-мажоритарники Одеси, як правило, люди не бідні або хоча б впливові, що дозволяє проштовхувати на підконтрольні ЗМІ свою приховану, а іноді навіть абсолютно відкриту, політичну рекламу. У вересні спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА вдалося зафіксувати лише поодинокі випадки позначок «Політична реклама», що дозволяє робити висновок, що більша частина інформації про кандидатів з явним агітаційним підтекстом - швидше за все «джинса», не оплачена з виборчого фонду.

bespomochnaja_Femida

Перешкоджання політичній діяльності

Відзначилась Одеська область і на всілякі перешкоджання агітаційній діяльності. Будинок кандидата-самовисуванця по 136 округу (Суворовський район) Сергія Бовбалана невідомі намагалися підпалити. Сам кандидат пов'язує подію винятково зі своєю політичною і громадською діяльністю.

В Роздільній опозиціонерам в самий останній момент відмовили у наданні приміщення для проведення тренінгів членів дільничних комісій, незважаючи на те, що попередня домовленість з адміністрацією залізничного вокзалу була досягнута. У підсумку, причиною відмови стала заборона адміністрації на використання приміщення для політичних заходів. Опозиціонерам довелося проводити тренінг в приміщенні райспоживспілки, з яким співпрацювали і раніше. Цікаво, що на наступну ж ніч після навчання, приміщення згоріло.

Дрібні капості

Опоненти всіляко намагалися зірвати телемости з лідером Об'єднаної опозиції Арсенієм Яценюком, організовані в населених пунктах області. Так, в Ширяєве (138 в.о.), представники «Фонду Фурсіна» привезли акустичну апаратуру і включили на повну гучність 6 колонок. У Роздільній поруч з місцем телемосту встановили агітнамети Партії Регіонів і також намагалися перешкоджати заходу гучною музикою. У Біляївці місце проведення зустрічі місцева влада здала в оренду пересувному цирку.

Ні «чужим»

Не скупилися у вересні політичні опоненти і на дрібні (ну або відносно дрібні) капості проти один-одного. У 140 в. о. (центр в Біляївці) невідомі заклеїли і пошкодили 4 біл-борди кандидата від «Батьківщини» Сергія Шумського, а в Теплодарі пошкодили біл-борд Об'єднаної опозиції. У Білгороді-Дністровському (141 в.о.) пішли далі: біл-борд з рекламою самовисуванця Олександра Дубового зрізали автогеном (на біл-борді був зображений недвозначний слоган «Вони вкрали фортецю - ми дамо їм по руках»). Біл-борди цього ж кандидата напару з Ігорем Белінським (УДАР) потрапили під роздачу напередодні візиту губернатора Одеської області в Білгород-Дністровський.

У 143 виборчому окрузі демонтували біл-борд місцевої громадської організації з текстом «Підтримаємо плани Боделана» (останній - кандидат самовисуванець цього округу). Рекламний щит, розташований на території, що належить Одеській залізниці, демонтували за розпорядженням міської влади працівники комунальних служб Ізмаїлу. Примітно, що ні власника рекламної площі, ні, власне, замовника реклами не попередили про запланований демонтаж. Все в тому ж Ізмаїлі біл-борд вже іншого кандидата, Максима Волкова, заляпали помаранчевою фарбою.

У Тарутине (142 в.о.) зірвали біл-борди мажоритарника «Батьківщини» Олександра Борнякова. Цьому ж кандидату і Антону Кіссе, за словами самих кандидатів, у Болградському, Тарутинському та Саратському районах місцева влада систематично відмовляє у наданні привітального слова на урочистих заходах, приміщень для зустрічей з виборцями, а також в проведенні культурно-розважальних заходів.

У 138 окрузі (центр в Ширяєве) кандидату від КПУ Андрію Кисловському довелося зіткнутися з обмеженим доступом до ЗМІ. У всіх газетах округу йому відмовили в праві розмістити свою політичну рекламу. Причина відмови в тому, що, виявляється, всю площу місцевих газет уже викупив «Фонд Фурсіна», причому ще до початку виборів (зазначений фонд належить кандидату від Партії Регіонів по цьому округу Івану Фурсіну).

«Благословіть, батюшка»

І нарешті, найбільш сумною тенденцією, стала участь священнослужителів у агітаційній кампанії. Переважно допомагають кандидатам представники православних конфесій. Найчастіше священики дають благословління претендентам на депутатський мандат і освячують інфраструктурні об'єкти, що були реконструйовані і відбудовані кандидатами в ході виборчої компанії. Наприклад, Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел висловив підтримку кандидату по 139 в.о. Олександру Пресману і кандидату по 143 в.о. Володимиру Боделану. Примітний випадок трапився в Рені: настоятелі церков цього району здійснили спільний молебень і благословили на участь у виборах та перемогу кандидата по 143 в.о. Юрія Крука. До речі, подейкують, що останній сповідує інший напрямок християнства. Але, мабуть, вибори в Україні - це, поки єдина подія, яка може об'єднати всіх християн.

 

 

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.


У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.