3 жовтня 2012 року окружна виборча комісія 203 виборчого округу розглянула перші 7 скарг, які надійшли до неї напередодні від однієї й тієї ж особи. Окрім спільного суб’єкта звернення скарги об’єднувала й єдина для всіх суть порушеного питання, що полягала у непроведенні першого засідання дільничними комісіями у терміни, зазначенні виборчим законодавством. Усі скарги були прийняті до уваги окружною виборчою комісією, але жодну з них ОВК не задовольнила.

Суб’єктом звернення зі скаргами, поданими до окружної виборчої комісії 2 жовтня, виявилась уповноважена особа Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Тетяна Пантя, яка опираючись на ч. 4 ст. 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України», згідно з якою «перше засідання виборчої комісії скликається її головою не пізніше як на третій день після дня її утворення», попросила ОВК розглянути на засіданні бездіяльність голів ряду дільничних виборчих комісій, визнати її (прим. - бездіяльність) такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів, порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу. Окремим пунктом було виділене прохання зобов’язати голів цих дільничних комісій негайно скликати перше засідання ДВК та провести його в установленому Законом порядку.

Як суб’єкти оскарження в документах згадуються голова Мамалигівської ДВК № 730254 від кандидата в депутати Геннадія Федоряка Олена Думініка, голова Подвірнянської ДВК № 730259 від Політичної партії «Держава» Людмила Керунець, голова Рідківської ДВК № 730263 від Української партії «Зелена планета» Майя Кривоножко, голова Тарасівської ДВК № 730269 від Політичної партії «Союз» Оксана Безушка, голова Черленівської ДВК № 730273 від Політичної партії «Зелені» Сінільга Паладій та голова Рідківської ДВК № 730278 від Соціально-екологічної партії «Союз. Чорнобиль. Україна» Ганна Бойко. В одній із скарг суб’єкт оскарження Кирилюк Іван Вікторович помилково вказується головою Довжоцької дільничної виборчої комісії № 730245, оскільки, згідно з результатами розподілу керівних посад, він займає посаду заступника цієї ДВК.

Розглянувши скарги, окружна виборча комісія вирішила відмовити у задоволенні прохання щодо прийняття рішення про визнання бездіяльності суб’єктів оскарження, аргументуючи своє рішення браком документів, матеріалів або інших доказів, які підтверджували б викладені у скарзі обставини порушення, в тому числі відсутністю акту про виявлення правопорушення.

Окремим моментом, на який пропонувалося звернути особливу увагу під час прийняття рішення за результатами розгляду скарг, була наявність незалежних від дільничних комісій обставин, що могли завадити їм вчасно розпочати роботу. В першу чергу, мова йшла про неналежне інформаційне забезпечення, викликане наданням права публікації рішення про утворення дільничних виборчих комісій інформаційно-політичному тижневику «Свобода слова», передплачування якого не надто користується попитом серед жителів районів 203 виборчого округу. При цьому, за словами керівництва окружної комісії, представник цієї газети, якого чекали у п’ятницю 28 вересня, з’явився в ОВК у аж понеділок 01 жовтня – на п’ятий день після створення дільничних комісій, коли матеріали, згідно із законодавством, вже мали б бути надруковані. При цьому окружна комісія зіткнулась із фактичною забороною здійснювати будь-які домовленості про розміщення цих матеріали за бюджетні кошти у районних друкованих засобах масової інформації, які були готовими допомогти ще в ту саму п’ятницю, пропонуючи тариф в кілька разів дешевший.

Прохання суб’єкта звернення зі скаргами зобов’язати голів згаданих дільничних комісій негайно скликати перше засідання ДВК та провести його в установленому Законом порядку також залишилось незадоволеним в зв’язку з тим, що станом на час розгляду скарги усі дільничні комісії вже провели перше засідання.

Аналогічні за змістом скарги були подані і до виборчої комісії 204 виборчого округу. Там скарги залишити без розгляду через відсутність підтверджувальних документів (не був складений акт про порушення). Але інформацію зі скарг взяли до уваги і вирішили таки зобов’язати всіх голів ДВК провести перші засідання.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.