Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу ПП ВО «Батьківщина» з вимогою визнання протиправними дії членів ОВК одномандатного виборчого округу № 103 під час жеребкування, скасування рішення та зобов’язання проведення повторного жеребкування

За свідченнями позивача, основою для позову стали порушення процесу жеребкування під час формування складу ДВК:

  • Невідповідність кількості жеребків кількості кандидатур;
  • Порушення принципу визначення відповідності жеребків спискам кандидатур до складу ДВК.

27 вересня відбулось засідання Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, під час якого розглянуто у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ВО «Батьківщина» на постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду ПП ВО «Батьківщина» до окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 103 про визнання протиправними дій, скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії.

Суд постановив: «Позов Політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківшина» задовольнити повністю»:

  • за рішенням суду постанова Кіровоградського окружного адміністративного суду від 24 вересня 2012 року у справі № 1170/2а-3150/12 – скасована;
  • дії ОВК № 103 визнані такими, що порушують Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України (далі – Порядок проведення жеребкування);
  • скасоване протокольне рішення ОВК № 103 від 21 вересня 2012 року про затвердження результатів жеребкування;
  • вищезазначену ОВК зобов’язали провести повторне жеребкування.

Головуючий суддя по пунктами довів помилковість рішення суду

Головуючий суддя Роман Брегей, за участі якого проходило засідання Кіровоградського окружного адміністративного суду, у документі «Окрема думка судді Брегея Романа Івановича у справі № 1170/2а-3150/12 за позовом політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківшина» до окружної виборчої комісії…» висловив позицію, протилежну постанові Кіровоградського окружного адміністративного суду.

В документі суддя стверджує: «На мою думку, суд дійшов помилкового висновку щодо проведення відповідачем жеребкування у відповідності до вимог Постанови Центральної виборчої комісії № 895 від 13 серпня 2012 року, якою визначений Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України». Далі Роман Брегей аргументує свою позицію у відповідності до вимог вищезазначеного документу.

Так, найбільша кількість кандидатур, які були запропоновані до складу ДВК, склала 36 осіб. В той час як кількість жеребків була більшою на 3 одиниці, тобто дорівнювала кількості суб’єктів виборчого процесу, а саме 39. Пункт 12 Порядку проведення жеребкування передбачає, що кількість жеребків повинна дорівнювати найбільшій кількості кандидатур, запропонованих для включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Другим порушенням є співвіднесення жеребку порядковому номеру суб’єкта виборчого процесу, у якому він надсилав подання. У відповідності до пункту 15 Порядку проведення жеребкування вказано, що особи, яких внесено у списки кандидатур до складу ДВК під номерами зазначеними у відомості, підлягають включенню до складу ДВК у черговості, визначеній жеребкуванням.

«Таким чином, відповідач зобов’язаний був визначати членів дільничних виборчих комісій із загального списку кандидатів до кожної з них в порядку черговості за номерами у згаданому списку, на котрі випав жереб, – заявляє суддя Роман Брегей. – Підсумовуючи, доходжу висновку, що відповідач не повинен був під час жеребкування робити прив’язку жеребку до порядкового номеру суб’єкта виборчого процесу в черговості, в якій він надіслав подання».

«При проведенні жеребкування з 36 жеребками ніяким чином не порушувались би права суб’єктів виборчого процесу, які подали подання до відповідача зі списками кандидатів у члени комісій в порядку черговості під номерами 37-39», – підсумовує головуючий суддя.

Надія Домаш
прес-секретар Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Патруль
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
099 44 13 777

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.